Abonneer u op Petrus Magazine

Paulus en Barnabas: als wegen scheiden...

Ds. Marleen Blootens spreekt in Met hart en ziel over het verhaal van Paulus en Barnabas, die allebei een eigen weg kozen na een hoogoplopend conflict.

(Scroll naar beneden voor de tekst van de meditatie)

Bekijk hier het hele lied 'Wij zagen hoe het spoor van God', gezongen door Elske DeWall:

Meditatie: Paulus en Barnabas

Ik heb erover getwijfeld of ik dominee wilde worden. Met het christelijk gelóóf wilde ik het wel wagen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat mij een leven lang blijft boeien. Maar met de kérk? Ik wist het niet zeker.

De kerk is tenslotte niet alleen maar een vindplaats van hoop, geloof en liefde. Het is óók een vindplaats van kruispunten en conflicten. Talloos zijn de momenten waarop mensen kiezen om andere wegen te gaan vanuit hun overtuigingen. Maar die keuzes hebben soms wel een bittere nasmaak.

Barnabas is opgegroeid op Cyprus. Hij sluit zich in Jeruzalem aan bij de mensen die de weg van Jezus volgen. De apostelen hebben hem Barnabas genoemd omdat hij zo vol bewogenheid is. Zoon van de vertroosting, betekent zijn naam. Een gulle en betrokken man. Hij is degene die opstaat als Paulus aanbelt in Jeruzalem. Hij komt voor Paulus op, de man die van vijand in vriend is veranderd. Dankzij Barnabas vindt Paulus een plek in de kring van apostelen.

Niet veel later gaan de twee samen op reis. Deze reizen lezen als een avonturenroman van de Heilige Geest. Vol vuur, bezaaid met wonderen. Maar de avonturen van Paulus en Barnabus zijn ook nooit zonder gevaar, dreiging en verschil van inzicht.

Al vanaf het begin van de kerk lezen we over ruzies. Theologische ruzies meestal. Ideeën over wat God van mensen verwacht, over wie en wat er past binnen de christelijke kaders. Paulus en Barnabas zijn grensverleggers, pleitbezorgers voor de buitenstaanders. Tot er een grens ontstaat tussen hén. Ze krijgen een ruzie die zo hoog oploopt dat ze uit elkaar gaan. Ze kiezen allebei een andere route. Paulus gaat naar Rome en Barnabas naar Cyprus.

Bezield met hetzelfde geloof. Geraakt door hetzelfde evangelie. En toch kies je een andere route dan je geliefden, omdat je niet anders kan. Ik ben blij dat Lukas over dit conflict vertelt, omdat het zo herkenbaar is.

Jaren later komen Barnabas en Paulus elkaar weer tegen en zien ze uiteindelijk dat ze langs verschillende routes allebei op het spoor van God hebben gereisd.

Ik denk dat we in principe nooit genoegen moeten nemen met een kerk die verdeeld is in zoveel verschillende filialen, maar ik troost me met de gedachte van dit lied: Op ál onze wegen strooit God lef en licht vanuit onze handen.

Foto: Marloes Kamer (KRO-NCRV)