Paasgroetenactie 2021: kaartje is juist nu een bemoediging voor gevangenen

In de komende Veertigdagentijd worden vanuit vele protestantse gemeenten tienduizenden paaskaarten naar gevangenissen gestuurd. Zo'n paasgroet doet de gedetineerden goed, blijkt uit hun reacties.

Gerry van Wijngaarden, samen met Jeannette de Groot coördinator van de actie, weet als geen ander hoe belangrijk het ontvangen van post is voor gevangenen. “Post ontvangen is voor gevangenen een van de weinige verbindingen met ‘buiten’. “Het is belangrijk dat ‘buiten’ naar ‘binnen’ komt, het is de verbindingslijn van de kerk van Christus. Jezus zelf gaf ons de opdracht om te zien naar gevangenen.”

Gebedsverhoring

Bij de paasgroetenkaart ontvangen gedetineerden een extra kaart met postzegel om zelf naar iemand te sturen. Daar wordt altijd dankbaar gebruik van gemaakt. "Een man was zo blij met zijn kaart, hij had zijn familie nog niet kunnen bereiken en had geen geld voor een telefoonkaart. Hij had gebeden om een oplossing en de kaart voelde voor hem als gebedsverhoring."

Juist in deze onzekere tijd hebben gedetineerden bemoediging nodig, weet ook hoofd-justitiepredikant Jan-Gerd Heetderks. “Een kaartje ontvangen is een teken dat mensen niet opgegeven worden. Dat past helemaal bij Pasen.”

Brug naar buiten

Naast het coördinatorenwerk voor de Paasgroetenactie zijn Gerry en Jeannette beiden actief als vrijwilligers in de gevangenis. Door corona liggen veel activiteiten nu stil. Voor gedetineerden is dit daarom een extra moeilijke tijd. Gerry is de drijvende kracht achter het vele vrijwilligerswerk. Waarom ze dit werk doet? "Ik las eens een boek van iemand die onterecht vastzat. Hij riep uit: Waar zijn de kerken?!" Het raakte Gerry diep. “Voor gedetineerden is contact met de buitenwereld zó belangrijk”, vult Jeannette aan. “Het wordt echt op prijs gesteld. Vrijwilligers zijn een brug van buiten naar binnen." Ook dit jaar gaan ze beiden enthousiast aan de slag om alle kaarten weer voor Pasen in de gevangenissen te krijgen. "Alles wat je met een liefdehart doet, komt aan. Het is nooit een druppel op een gloeiende plaat."

Wederzijds proces

Corona veranderde ook binnen de gevangenismuren veel. Er kan veel minder bezoek komen en kerkdiensten kunnen alleen plaatsvinden in kleine groepjes. Justitiepredikant Harma Zuidersma werkt in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis: “Voor corona ontvingen we 48 mensen per dienst. Nu mag maar 1 afdeling per dienst aanwezig zijn, dat zijn vaak maar 2 tot 6 mensen. Er zijn dan een paar diensten per zondag.” Ook zij ziet hoeveel goeds een paasgroet doet. “Vrouwen zeggen me: Harma, hoe kan dat nou? Die vrouw die dat geschreven heeft, die kent mij helemaal niet. Dit is zo bijzonder! Als iemand iets aardigs, iets warms krijgt, dan is daar veel waardering voor.”

Stuur ook een kaartje

Ook in de Veertigdagentijd 2021 organiseren de Protestantse Kerk en Kerk in Actie de Paasgroetenactie om gedetineerden een bemoedigende groet te sturen met Pasen. Juist in deze tijd kunnen gedetineerden een hart onder de riem goed gebruiken. Doet u met uw gemeente ook (weer) mee? Alle informatie is te vinden op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie.

Lees ook:

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Bestel de veertigdagentijdkalender 2021

Op de foto: een ingestuurde paasgroet 2020