Op weg naar het licht: vieren in de Stille Week

De Stille Week is dit jaar anders dan andere jaren, nu het vieren als gemeente niet mogelijk is. Toch zijn er allerlei mogelijkheden om deze week samen toe te leven naar Pasen.

Op weg naar het licht: online vespers in de Stille Week

In de Stille Week verzorgt de Protestantse Kerk in samenwerking met de EO online vespers: op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 19.30 - 20.00 uur. Deze zijn te bekijken via eo.nl/samengeloven. Hier kun je ook gebedspunten aandragen en een digitale kaars aansteken.

• Woensdag: thema 'naastenliefde' met ds. Mirjam Kollenstaart en The Psalm Project kijk terug
  • Donderdag: thema 'avondmaal' met ds. Pim Brouwer en Dwight Dissels (met liedjes uit The Passion) kijk terug
  • Vrijdag: thema 'Erbarme Dich' met ds. Elsbeth Gruteke, counter-tenor Sytse Buwalda en muzikanten (met muziek uit de Matthäus-Passion) kijk terug
  • Zaterdag: thema 'stilte' met ds. Marleen Blootens en de Oden van Salomo (met liederen uit Taizé)

Liturgieën voor thuis

Voor Witte Donderdag en Goede Vrijdag zijn liturgieën voor een thuisviering beschikbaar. Bij verschillende van deze vieringen worden door Jong Protestant werkvormen ontwikkeld om thuis of op afstand met kinderen en jongeren over door te praten.

Op paasmorgen zendt de EO om 9.20 uur opnieuw een meditatie uit van scriba ds. René de Reuver (NPO2). Ook bij deze meditatie is een liturgie voor een thuisviering beschikbaar.

Daarnaast is er een speciale kliederkerkviering beschikbaar, om op creatieve wijze in een kleine groep aan de slag te gaan. Samen ontdekken, samen vieren en samen eten - de bekende ingrediënten van een kliederkerk - geven vorm aan de verwerking van het paasverhaal.

Meer initiatieven

Overal in Nederland worden bijzondere initiatieven voor de Stille Week bedacht. Zo biedt de Nieuwe Kerk in Groningen de hele week speciale online vieringen aan, met avondmaal, muziek, zang en gesproken woord. Voor kinderen is er op zaterdag 11 april een speciale tekenfilm.

Ontsteek een kaars op Stille Zaterdag

Daarnaast roepen kerken in het hele land op om op zaterdag 11 april een kaars voor het raam te zetten. Doe je ook mee? Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.

Foto: Unsplash