Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Op leven en dood

Ds. Gerco Lock spreekt in Scheveningen over verlies, opstanding en nieuw leven.

Deze overdenking komt uit de vijfde aflevering van 'Petrus in het land' (20 maart, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Dat kan op NPO Start.

'Deze weken hangen hier in de kerk schilderijen van kunstenaar Marc Mulders. Het zijn schilderijen die iets vreemds bij me oproepen. Ze zijn prachtig, zacht, kleurig. Vis, pauwen, vlinders… Ik word er als het ware ingezogen. Ik wil blijven kijken, maar als ik dat dan doe, dan blijken de details erin confronterend te zijn. Neem bijvoorbeeld deze раuw. Met prachtige, trotse veren. Als je goed gaat kijken, dan zie je een detail van kapotgeslagen ogen, een pijnlijk gebroken neus.

Dat wat me eerst zo aantrok, blijkt vol te zitten met pijnlijke beelden van dood en van verdriet. En dat dubbele gevoel past voor mij bij de veertigdagentijd. Deze periode volgen we Jezus die op weg is naar Jeruzalem. Hij zal daar sterven. We lezen zijn woorden, verhalen over hem. Die trekken mij aan. Ik wil dichterbij komen en tegelijk, als ik dat dan doe, schrik ik er soms ook weer van terug. Zo'n uitspraak van Jezus die me aantrekt, maar waar ik tegelijk ook van schrik, is het beeld van de graankorrel. Jezus zegt tegen mensen die naar hem komen luisteren: 'Een graankorrel moet in de aarde vallen en sterven. Pas wanneer een graankorrel sterft, komt er veel vrucht uit voort.'

Een prachtig beeld natuurlijk, maar dan blijf ik steken bij dat sterven. Ik weet niet of ik dat tegen anderen zou zeggen. Je moet door die donkere periode in je leven heen wil er weer licht komen. Of je moet door de dood van die geliefde heen wil er weer nieuw echt leven komen. Dat is nogal wat om dat te zeggen. Op de momenten dat ik zelf met verlies geconfronteerd werd en mensen op mij afkwamen met dat soort uitspraken, maakte dat mij eerder ontzettend boos. Het zijn van die zinnen van: ‘Het komt wel weer goed’, ‘door het donker heen wordt het weer licht’ en ‘je komt door deze periode er beter uit’. Ik vond dat zo goedkoop, zo makkelijk.

Dan realiseer ik me dat Jezus dit niet over anderen zegt, maar over zichzelf. Hij is de graankorrel die in de aarde valt en sterft. De prijs die Hij betaalt is ontzettend hoog. Hij betaalt met zijn leven. En door dat zelf stukgaan, zoals een graankorrel, ontstaat er bij hem nieuw leven. Opstanding.

Deze periode van de Veertigdagentijd vind ik vooral daarom zo confronterend, denk ik. Omdat ik van een afstandje sta toe te kijken als Jezus letterlijk gebroken wordt voordat het eindelijk Pasen wordt. En dat is ook precies wat Marc Mulders in zijn schilderijen laat zien. Want dat beeld van die gebroken neus, die stukgeslagen ogen: het is Jezus, een beeld geknipt uit de film The Passion. En tegelijk, als ik een stap terug doe zie ik dat prachtige beeld van die pauw waar Jezus in verstopt zit. Dat oude christelijke symbool van verrijzenis, van opstanding en nieuw leven. Dwars door de dood heen.'

---

Tip: beluister ook het lied dat in deze aflevering van 'Petrus in het land' werd gezongen:

Benieuwd hoe de opnames van 'Petrus in het land' eraan toegaan? Lees dit kijkje achter de schermen:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)