Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Noodhulp Polen/Wit-Rusland: ‘We laten niemand in de kou staan’

In november bepaalden dramatische beelden uit het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland het nieuws: duizenden migranten uit het Midden-Oosten zaten daar vast. Via de Pools-Lutherse Kerk kwam Kerk in Actie te hulp. "Dat mensen hier vlakbij in het bos zouden sterven, konden we niet accepteren."

Vast in het bos

De wanhopige beelden van november vorig jaar laten Wanda Falk, directeur van de Pools-Lutherse diaconie, niet los: vluchtelingen uit het Midden-Oosten zaten vast in de modderige bosgebieden in de grensstrook tussen Wit-Rusland en Polen. Met steun van Kerk in Actie hielp de Pools-Lutherse kerk hen met water, voedsel, hygiëneartikelen, dekens en pyjama's. Hoewel de grote stroom migranten is afgenomen, blijven er nu ook nog groepjes vluchtelingen proberen de grens te passeren in de hoop op een nieuwe toekomst in Europa. “Nu de winter is aangebroken, wordt het moeilijk om te overleven in de bossen”, vertelt Wanda. “Zonder de juiste uitrusting dreigt al na een paar dagen zware onderkoeling.” Daarom blijft de Poolse kerk helpen, zolang als het nodig is. 

Mensonterende situatie

Wanda aarzelde geen moment toen de vraag kwam om de migranten vanuit de kerk hulp te bieden. “Het is onze opdracht als christenen om mensen in nood te helpen, waar ze ook vandaan komen. In veel landen in de wereld is leven moeilijk en gevaarlijk. Hierdoor zijn mensen op de vlucht en op zoek naar veiligere plekken. Dat mensen hier vlakbij in het bos zouden sterven, kunnen wij niet accepteren. Wij laten niemand in de kou staan.”  

De situatie in het grensgebied was mensonterend. Migranten die in de bossen verbleven waren uitgehongerd, onderkoeld en hadden dringend medische hulp nodig. Mensen die niet in de gelegenheid waren om internationale hulp aan te vragen, werden teruggeleid naar de grens, het bos in, waar ze opnieuw de grens moesten oversteken en terugkeren naar het grondgebied van Wit-Rusland. “Een humanitaire crisis”, aldus Wanda. 

Energierepen en joggingbroeken

De Poolse kerk heeft de afgelopen maanden honderden hulppakketten naar migranten in de grensstrook gebracht. Opvanglocaties werden bevoorraad met warme kleding, winterschoenen, voedsel en hygiënepakketten. Een ziekenhuis in de grensstrook kreeg geld om persoonlijke beschermingsmiddelen in verband met de covid-pandemie aan te schaffen, maar ook kleding voor vluchtelingen die helemaal niets hebben. “Dan moet je denken aan joggingbroeken, t-shirts, ondergoed en sokken”, vertelt Wanda. “We hebben het ziekenhuis ook bevoorraad met energierepen en vruchtensappen, en een naburig detentiecentrum - waar vluchtelingen verblijven in afwachting van hun asielprocedure - is voorzien van voedselpakketten, toiletartikelen, kleding, schoenen, spelletjes en schoolspullen.” 

De crisissituatie van november lijkt voorlopig gekalmeerd. Nadat de Poolse grenswacht en het leger duizenden migranten terugstuurden naar Wit-Rusland, worden nu alleen kleine groepen migranten onderschept die het winterweer trotseren en proberen Europa te bereiken. Wanda: “Sommigen lukt het wel Polen binnen te komen. Zij hebben vaak direct medische hulp nodig. Sommigen belanden in het ziekenhuis, anderen in een bewaakt detentiecentrum waar ze hun asielprocedure moeten afwachten. Er zijn nu zeven bewaakte centra in Polen, waar 2000 mensen verblijven. Onze diaconie geeft materiële hulp, zoals pakketten met slaapzakken, dekens en eten.” 

Samen sterk

De Poolse diaconie is vastbesloten vluchtelingen te blijven helpen. “Wat je gedaan hebt aan de minste van Mijn broeders, dat heb je voor Mij gedaan. Mensen in nood helpen is Jezus' opdracht aan ons”, aldus Wanda. “Vluchtelingen hebben vaak vreselijke dingen meegemaakt. Het enige dat ze willen is een veilige plek om te wonen.”

De weersomstandigheden zijn bar in de Poolse winter. “Daarom hebben we slaapzakken, thermische tenten en warme laarzen in voorraad genomen, en ook waterflesjes en energierepen. Zodra het nodig is, kunnen we die uitdelen.” Het noodhulpteam van de Poolse diaconie blijft zich met hart en ziel inzetten. Wanda: “We zijn dankbaar dat Kerk in Actie ons hierin ondersteunt. Deze internationale solidariteit is erg belangrijk voor ons. Samen staan we sterk!” 

Geef voor noodhulp aan mensen op zoek naar veiligheid

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)