#Nietalleen: van praktische hulp tot samen muziek luisteren

Het initiatief #Nietalleen startte in maart, en draait na een rustige zomer weer volop. Met een telefoonnummer en een website verbindt #Nietalleen hulpvragers uit het hele land aan lokale initiatieven bij hen in de buurt. Voor praktische zaken als boodschappen doen, maar ook voor contact en een luisterend oor.

Hoe ga je naar de coronateststraat als je geen auto rijdt? En hoe kom je aan boodschappen als je alleen woont, in quarantaine zit en niet zo digivaardig bent? Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van de corona, maar veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Daarom koppelt #Nietalleen hulpvragers aan lokale initiatieven. EO-presentator Bert van Leeuwen gaat iedere week op bezoek bij een hulpvrager- of verlener en vertelt in een speciaal tv-programma de verhalen achter #Nietalleen.

Tweede golf

“#Nietalleen is ontstaan aan het begin van de coronacrisis, in maart”, vertelt Janet Bac, coördinator #Nietalleen bij Kerk in Actie. “Overal kwamen initiatieven van de grond om mensen te helpen, bijvoorbeeld vanuit lokale kerken. Met #Nietalleen koppelen we hulpvragers uit het hele land aan een initiatief bij hen in de buurt. In de eerste golf kwamen er duizenden vragen binnen, in de zomerperiode liep dat terug. Nu zien we het aantal aanvragen weer toenemen. We zitten in de tweede golf, de dagen worden korter en we weten niet goed hoe lang dit gaat duren. Naast vragen om praktische hulp, zien we nu ook vragen van mensen die vooral behoefte hebben aan contact, een luisterend oor. Daarom brengen we #Nietalleen sinds september weer nadrukkelijker onder de aandacht.”

Samen muziek luisteren

“We horen mooie verhalen terug over #Nietalleen. Zo kregen we een vraag binnen van een meneer die depressief is. Hij wilde graag met iemand praten. De pastor met wie wij hem in contact brachten, vroeg hem of er naast alle negatieve gedachten ook nog lichtpuntjes waren. ‘Ja’, antwoordde deze meneer, ‘klassieke muziek!’ Nu bellen ze wekelijks en luisteren ze samen naar meneers favoriete muziekstukken.” De komende woensdagen ziet u op tv nog meer verhalen achter #Nietalleen. Voor het tv-programma 'Niet Alleen' reist Bert van Leeuwen door Nederland om te luisteren naar ervaringen, om mensen te helpen met hun hulpvraag en ze een hart onder de riem te steken. (T/m 16 december iedere woensdag rond 16.40 uur te zien op NPO 1, of kijk hier de uitzendingen terug)

Laat anderen weten: ‘Je hoeft het niet alleen te doen’

“Met #Nietalleen brengen we hulpvraag- en aanbod bij elkaar, maar iedereen kan in z’n eigen omgeving iets doen”, aldus Bac. “Een klein gebaar kan al veel betekenen. Daarom roepen we de lokale initiatieven die bij #Nietalleen zijn aangesloten, maar eigenlijk iedereen die iets wil doen voor een ander op: laat mensen in jouw omgeving weten dat ze het niet alleen hoeven te doen. Breng bijvoorbeeld een bloemetje, iets lekkers of een (kerst)kaars langs.” Om dit gebaar nog leuker te maken, heeft #Nietalleen kaartjes en (kaarsen)wikkels gemaakt met de tekst ‘Je hoeft het niet alleen te doen’. Deze zijn gratis te bestellen.

Zelf hulp nodig?

Kunt je zelf hulp gebruiken? Neem dan contact op met #Nietalleen via www.nietalleen.nl of via 0800-1322.

Over #Nietalleen
Met #Nietalleen verbinden onder andere de Protestantse Kerk, de EO en ruim 40 andere partners zo’n 1.600 lokale hulpinitiatieven aan hulpvragers. De hulpvraag en het hulpaanbod wordt door één van de samenwerkende organisaties opgepakt en doorgestuurd naar een organisatie bij de aanvrager in de buurt. Zo bieden de organisaties anderen een plek om elkaar te helpen.

Foto: Unsplash