Word abonnee

Niet naar de kerk zondag? Dit kunt u wél doen

Opnieuw kunnen we zondag niet naar de kerk. Hoe kunnen we toch - op afstand - samen bidden, vieren, en delen? Een aantal suggesties.

Meditaties op tv

Zolang veel kerkdiensten niet doorgaan, kunt u op zaterdagavond kijken naar speciale uitzendingen van Met hart en ziel (KRO-NCRV, NPO2, 18.00 uur). Scriba ds. René de Reuver blikt in een aantal korte meditaties vooruit naar Pinksteren. Iedere uitzending wordt afgesloten met een eigentijdse uitvoering van een lied uit het Liedboek. Zaterdagavond 23 mei is het thema 'Wachten'. Petra Berger zingt het lied 'Longing for light, we wait in darkness'.

Bekijk hier de uitzending van zaterdag 16 mei, over het thema 'Zegeningen':

Daarnaast kunt u op zondagochtend kijken naar een meditatie vanuit de kapel van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk (EO, NPO2, 9.20 uur).

Thuis vieren

Tieners (10-18 jaar) kunnen vanaf zondag 24 mei meedoen aan de gratis PinksterChallenge van Jong Protestant. De challenge #deelhetvuur bestaat uit zeven opdrachten en sluit aan bij de BEAM-dienst van Eerste Pinksterdag.

Met de kliederkerkviering 'Huis op de rots' kunt u in een kleine groep, bijvoorbeeld als gezin, aan de slag met thema’s als luisteren en vertrouwen. Samen ontdekken, samen vieren en samen eten, de bekende ingrediënten van een kliederkerk.

Daarnaast heeft Jong Protestant verschillende creatieve en verdiepende werkvormen ontwikkeld om thuis kerk te zijn en/of over het coronavirus in gesprek te gaan.

Digitale collecte - Help mee een stille coronaramp voorkomen

Door de lockdown kunnen migranten in Zuid-Afrika niet werken en dus zitten ze zonder geld. Zuid-Afrikanen krijgen voedselhulp van de overheid, maar migranten niet. “Zonder hulp gaan er doden vallen”, zegt een partnerorganisatie van Kerk in Actie die deze mensen wél helpt. Steun dit levensreddende werk en help een stille coronaramp voorkomen!

Geef ook

Radio en online

U kunt nog meer zien en doen! Veel gemeenten zenden hun kerkdienst (zonder kerkgangers) uit via kerkomroep.nl of kerkdienstgemist.nl, of via hun eigen website of andere kanalen (YouTube, Facebook). Daarnaast is op GrootNieuwsRadio iedere zondag om 10.00 uur een live kerkdienst te horen. En predikant Otto Grevink verzorgt iedere week vanaf 9.30 uur een heuse online coronaviering vanuit de Opstandingskerk in Tilburg. U kunt uw gebedspunten alvast insturen via coronaviering.nl. Ook veel regionale omroepen zenden een kerkdienst uit, bijvoorbeeld Omrop Fryslân, RTV Oost en Omroep Zeeland.

Bent u doof of slechthorend? Op doofenkerk.nl vindt u elke week een korte dienst van ongeveer 5 minuten door een dovenpredikant, ter troost en bemoediging.

Tip: bekijk het liveblog 'Geestkracht' en zie hoe gemeenten in het hele land met bijzondere initiatieven vormgeven aan kerk-zijn:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief