Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

‘Mijn droom is dat het dorp weer lééft’

Het kerkelijk leven op een laag pitje en nauwelijks onderlinge samenhang. Zo trof Anatoliy Domansky de gemeente in Trybokivtsi aan toen hij er voorganger werd. Met hulp van Kerk in Actie richtte hij een jongerencentrum op, het begin van grote verandering in het Oekraïense dorpje.   

Het kan anders

In zijn studietijd maakten ze er onderling grappen over. ‘Pas op, straks kom je in Trybokivtsi terecht.' Het kleine dorpje was niet favoriet bij voorgangers in opleiding. Toch kwam Anatoliy er terecht en al snel kwam hij erachter waarom er geen onderlinge verbondenheid meer was in het kleine dorpje: de jarenlange Russische communistische invloed had ervoor gezorgd dat mensen zich hadden afgekeerd van geloof en kerk. Anatoliy ging niet bij de pakken neerzitten en bedacht een plan om de gemeente te laten zien dat het anders kan. 

Partijtje voetbal

De voorganger startte bij de jeugd in het dorp. Als zij elkaar beter zouden leren kennen en met elkaar optrekken, werkt dat door in gezinnen en uiteindelijk in de hele gemeente, was zijn idee. Hij richtte daarom een speciaal jongerencentrum op. De informele manier waarop hij met jongeren omging en gewoon een partijtje voetbal met hen meespeelde, was even wennen voor de dorpelingen. Maar Anatoliy bleef doorgaan en organiseerde allerlei activiteiten voor de jeugd in een leeg schoolgebouw. Daar was veel werk aan de winkel: het dak moest worden hersteld, nieuwe ramen en deuren waren hoognodig. Anatoliy kocht tafels en stoelen, en een tafeltennistafel. Er kwam hulp van veel dorpsgenoten, die vrijwillig allerlei klussen deden. De jongeren zelf kochten een groot whiteboard voor het centrum: voor Anatoliy hét bewijs dat jongeren ook zelf het belang van dit werk zagen. 

Bouwen aan onderlinge contacten

Al snel bruiste het centrum van activiteiten: Anatoliy startte met bijbellessen in drie leeftijdsgroepen. Daarnaast werden er gezellige avonden en zomerkampen georganiseerd. “In de zomer organiseerden we een buitenbioscoop of een volleybaltoernooi, in de winter fietstochten en kerstwandelingen.” Steeds meer jongeren vonden hun weg naar het centrum. Anatoliy keek steeds waar de jongeren behoefte aan hadden. “Stil naar een lezing luisteren werkt niet. Speel in op hun interesses, bespreek hun zorgen en breng tijd met ze door. Om samen een team te worden, moet je eerst bouwen aan onderling contact.” 

Proces van verandering

Anatoliy realiseerde zich dat een jongerencentrum alleen niet genoeg is om de onderlinge verbinding in het dorp te versterken. Daarom ging hij kijken hoe dat in andere dorpen in zijn werk ging. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met de Lviv Education Foundation (LEF), partner van Kerk in Actie. Zij bieden lokale kerken in Oekraïne hulp bij het ontwikkelen van sociale initiatieven en wilden ook Trybokivtsi graag helpen om dat proces van verandering in gang te zetten. Het jongerencentrum dat er al was, werd ingezet voor gemeentebrede activiteiten. Er kwam een keuken met koffiezetapparaat, magnetron en waterkoker, een ruimte voor kleuters en kinderen in de basisschoolleeftijd en Anatoliy hoopt - na coronatijd - ook nog op een eigen klein café in het centrum. 

Tools in handen

Natalia Shalata, hoofd programma gemeenschapsontwikkeling bij LEF, ziet de kracht van het programma. “De ontwikkeling van lokale gemeenschappen is zo belangrijk in Oekraïne. LEF traint voorgangers en vrijwilligers in de dorpen in het ontdekken van welke problemen er in de lokale gemeenschappen spelen en hoe ze die kunnen oplossen. Daarnaast willen we jongeren actief laten meedoen en geven hen hiervoor tools in handen. In Trybokivtsi zien we dat dat werkt. Jongeren zien zelf hoe de gemeenschap verandert en vragen zich af waarom ze dat zelf niet eerder gezien hebben.” 

Betrokken op elkaar

In Trybokivtsi doen nu steeds meer ouders mee in activiteiten of helpen met het organiseren van bijeenkomsten. Anatoliy vertrouwt in al het werk op Gods hulp. “Mijn droom is dat een dorp écht leeft. Het is belangrijk dat we ons samen een gemeenschap voelen. Betrokken zijn op elkaar werkt levensveranderend.” LEF-medewerker Myron hielp Anatoliy bij de realisatie van het programma. Hij ziet de verandering die dit in het dorp teweegbrengt. “Vroeger was het heel moeilijk mensen ergens warm voor te krijgen, nu doen ze mee en is de verbondenheid in het dorp veel groter geworden.” Ook vrijwilligster Olya is enthousiast over alles wat er gebeurt in het centrum: “Vooral samen spelletjes doen vinden de kinderen geweldig. Het raakte me enorm dat een jongen zei: 'Ik voel me hier thuis, want ik weet nu dat we het niet alleen hoeven te doen, omdat God altijd bij ons is.' Ik hoop dat ons centrum voor veel jongeren echt een thuis mag zijn.”

Kerk in Actie helpt in Oekraïne

LEF, partner van Kerk in Actie in Oekraïne, versterkt lokale kerken in het ontwikkelen van sociale initiatieven voor de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Het programma maakt mensen enthousiast voor het belang van de ontwikkeling van hun stad of dorp. Om dit te realiseren, traint LEF zes kerken per jaar om sociale projecten te starten, zoals in het dorpje Trybokivtsi.

Geef voor het werk van de kerken in Oekraïne

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)