Abonneer gratis op Petrus Magazine

Maarten Leeraar (20): ‘Ik zoek naar bewijs: is dit de waarheid?’

Hij was nooit zo bezig met het geloof, maar toen Maarten Leeraar kennismaakte met De Fontein in Apeldoorn, voelde hij zich er meteen thuis. Rationeel ingesteld als hij is, ging hij uit op onderzoek: wat is de waarheid?

“Een van mijn vrienden op de middelbare school was aangesloten bij Geloofsgemeenschap De Fontein, hier in Apeldoorn. Hij vroeg me om een keer met hem mee te gaan. Destijds was ik nog niet zo met het geloof bezig. Ik ben wel min of meer christelijk opgevoed, maar kerkgang hoorde daar niet bij.”

“Mijn eerste kennismaking met De Fontein was het samen kijken van The Passion. Al snel kwam ik in contact met een groep jongeren. Een heel leuke, hechte groep waar ik sindsdien wekelijks mee optrek. Ik heb het daar dus heel fijn. Maar ik ben ook gaan onderzoeken of het christelijk geloof daadwerkelijk de waarheid is.”

‘Het is geen emotionele keuze, maar het doet wel wat met me’

“Ik ben vrij rationeel en objectief ingesteld, ik zoek naar bewijs. Daarom kijk ik veel video’s van apologeten. Zij verdedigen het christelijk geloof tegenover mensen die er bezwaren tegen hebben. Het is een soort passie geworden om mensen als William Lane Craig of Frank Turek te volgen. Zij beargumenteren goed waarom het christendom waar is. Voor mezelf heb ik geconcludeerd dat God de beste verklaring is voor de realiteit waarin we leven.”

“De keuze voor het christendom is dus geen emotionele keuze. Maar het doet wel wat met me. Als je weet dat het christendom waar is, weet je dat er hoop is, dat het leven een doel heeft, dat wij mensen meer zijn dan materie. Door die wetenschap ben ik anders in het leven gaan staan. Ik heb er een rijker leven door gekregen. Een leven zonder kerk kan ik me inmiddels niet meer voorstellen. Ik ben onderdeel van het techniekteam geworden, ik film voor de livestreams. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en vriendschappen gesloten. En ik heb een relatie met God gekregen, ik probeer Hem dagelijks in alles te betrekken.”

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Aan tafel!'

Tekst: Janet van Dijk | Foto’s: Leonard Walpot

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)