Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Luistertip: een geestelijke reis in zeven delen

Als je soms geen woorden kunt vinden om te bidden, kan de muziek van de cd Light de plaats van die woorden innemen en zo tot een gebed worden. Dat is de ervaring van Elsbeth Gruteke, die door de muziek van de Catalaanse componist Ramon Humet in een meditatieve sfeer komt.

Ramon Humet Light (Llum), Lets Radiokoor onder leiding van Sigvards Klava, Ondine Records

Eens in de zoveel tijd komt in Musica Religiosa, het programma dat ik op NPO Radio 4 presenteer, een juweeltje uit de moderne, religieuze muziek voorbij. De cd Light, een vertaling van het Catalaanse llum, met daarop werk van de Catalaanse componist Ramon Humet (1968) is zo’n juweeltje. In de beschrijving bij de cd wordt gezegd dat het in deze muziek gaat om ‘een diepe, geestelijke reis naar de gave van leven, vrede en liefde’. Vaak zijn zulke beschrijvingen hoogdravend en vloeien ze uit de pen van de marketingafdeling van de platenmaatschappij. In dit geval is het een treffende beschrijving. 

Ramon Humet is een Spaans/Catalaanse componist, in 1968 geboren in Barcelona. In 2006 kreeg hij de koningin Sofia-prijs, en hij ontving ook andere internationale prijzen. Zijn werk is hoorbaar beïnvloed door de rust van de natuur en door zen. Muziek die is te beschrijven als licht, veelkleurig, meditatief poëtisch en organisch. Een van Humets belangrijkste leermeesters is de Britse componist Jonathan Harvey, die Humet beschreef als hoop voor de toekomst. Humet componeert verschillende soorten muziek, van kamermuziek, elektro-akoestisch werk en grote orkestwerken tot kleine werken voor vocale ensembles en koren. Het Lets Radiokoor onder leiding van dirigent Sigvards Klava verdient een speciale vermelding. Het zorgt voor een sublieme uitvoering van dit werk van Humet.

De compositie Light bestaat uit zeven delen: Close your eyes, Walk inside, Descent to the summit of the soul, Naked Stone, The peaceful heart, Luminous crumbs en Alleluia. De teksten zijn gebaseerd op teksten en gedichten van de monnik Vicenç Santamaria, kloosterling in het klooster van Montserrat in Catalonië, een goede vriend van componist Ramon Humet. Hij is een kloosterling die een leven van ascese en eenzaamheid leidt, toegewijd aan God. De teksten beschrijven de zeven stappen van Santamaria’s geestelijke weg. 

Light begint met een slaapliedje dat uitnodigt om met gesloten ogen te gaan luisteren. Daarna volgt een mystieke passacaglia - een dans met het karakter van een wandeling - die je helpt om nog dieper in te keren. Deel drie van de compositie heeft de mooie naam: Descent to the summit of the soul, de afdaling naar de top van de ziel. In de titel, en ook in de muziek, is hoorbaar hoe de weg van de gelovige mens een weg is van de afdaling. De afdaling die, zoals op de weg van Jezus, paradoxaal genoeg leidt tot verhoging. Bij deel zes, Luminous crumbs, lichtgevende kruimels, moet ik denken aan het bijbelverhaal uit Matteüs 15 waarin een vrouw met Jezus in discussie gaat over de genezing van haar dochter. De vrouw verwijst naar van de tafel vallende kruimels waarin de levenskracht van het evangelie te vinden is. Maar dat is mijn interpretatie. 

Wanneer je de hele compositie over je heen laat komen word je meegenomen in een meditatie over het leven die je terecht laat komen bij de boodschap van vrede en bij een hoopvol Halleluja! Als er soms geen woorden zijn om te bidden kan deze muziek de plaats van die woorden innemen en zo tot een gebed worden. 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief