Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Luistertip: ‘All things are quite silent’

Predikant Elsbeth Gruteke tipt een van haar favoriete cd’s, waarop gezongen wordt door een bijzonder meisjeskoor.

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

Bij de woorden ‘moderne muziek’ gaan veel muziekliefhebbers wat moeilijk kijken. Zeker voor iemand die van Bach, Mozart of Sweelinck houdt is de term ‘modern’ lichtelijk beangstigend. Modern roept nogal eens de gedachte op aan klanken zonder melodie, atonaal, het liefst gespeeld op een diepe basklarinet of met veel slagwerk. Zeker, die moderne muziek bestaat en heeft ook bestaansrecht. Maar gelukkig is er ook een ander genre: moderne religieuze muziek met mooie, meeslepende, meditatieve melodieën, prachtig en zorgvuldig uitgevoerd. Muziek die je ziel weet te raken. Denk aan de in Nederland populaire muziek van Arvo Pärt of van Ola Gjeilo. Muziek die ook door de betere cantorijen en koren in de kerken wordt gezongen. De cd ‘All things are quite silent’, uitgevoerd door het Chapel Choir en Pembroke College Girls' Choir onder leiding van Anna Lapwoord, met composities van veel vrouwelijke componisten, is zo’n cd. 

De cd is het initiatief van Anna Lapwoord, dirigent, organist en werkzaam bij de BBC als presentator van klassieke muziek programma’s. In 2016 werd ze op haar 21ste aangesteld als dirigent van Pembroke College, in 2018 richtte zij daar een meisjeskoor op voor achttien meisjes van 11 tot 18. In de wereld van de Britse jongenskorentraditie een moedige stap. Het meisjeskoor zingt twee keer per week in de kapel van Pembroke College en zingt ook regelmatig samen met het grote koor van de kapel. Inmiddels hoort het bij de top van meisjeskoren in het Verenigd Koninkrijk, en dat wil wat zeggen. 

Op deze cd laat Anna Lapwood haar voorkeur voor vrouwelijke componisten zien, al zijn er ook mooie composities van mannelijke componisten te beluisteren. Het is duidelijk dat Anna Lapwood er veel aan doet om meisjes en vrouwen een goede plaats in de wereld van de klassieke muziek te geven. Op de cd zijn composities van Kerensa Brigss, Carolyn Shaw, Anna Lapwood zelf, Sally Beamish maar ook van mannelijke componisten als Joseph Rheinberger, John Tavener, Jonathan Dove en Matthew Martin te horen. Een bijzondere vermelding verdient een compositie van een hele jonge Imogen Holst, dochter van Gustav Holst en muzikaal assistent van Benjamin Britten, met een prachtig Agnus Dei. De cd draagt de titel van de hercompositie van een volkslied, ‘All things are quite silent’, door Kerry Andrew. 

De composities zijn stuk voor stuk het beluisteren waard. Soms zijn er bijzondere speciale effecten te beluisteren als angstaanjagende fluittonen en vogelgeluiden. Bij de titelsong, ‘All things are quite silent’, wordt er door de muziek heen ‘sssscht’ geroepen. Alsof je in een Italiaanse kerk bent waar de bewakers roepen dat je stil moet zijn. Een compositie als ‘And the Swallow’ van Caroline Shaw - gebaseerd op Psalm 84 - is heel geschikt om te gebruiken als muzikale meditatie in een kerkdienst. Dat geldt ook voor 'Media Vita’, een antifoon over de dood, waarschijnlijk rond 750 geschreven. ‘Midden in ons leven zijn wij door de dood omgeven’, het is een confronterende tekst die door de lieflijkheid van de compositie extra hard binnenkomt. 

Deze cd staat in mijn lijst met favorieten. Ik denk dat ik er het komende kerkelijk jaar vaak gebruik van zal maken. Om te laten horen, of om te laten uitvoeren door een aantal goede zangers uit de gemeente. We gaan vast nog veel van Anna Lapwood horen. 

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief