Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Leestip: De achtste dag

Gertine Blom las het boek ‘De achtste dag’, een boek over timmerman Egbert en zijn gehandicapte zoon Adam. “Een indringend en ontroerend verhaal over liefde en afhankelijkheid, verdriet en hoop.”

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

Als timmerman Egbert beseft dat hij niet lang meer te leven heeft, moet hij een beslissing nemen over het lot van zijn zoon Adam. Adam is namelijk gehandicapt en helemaal afhankelijk van zijn vader. Moeder Emma is al langer geleden overleden. Wie zorgt er voor Adam als zijn ouders er niet meer zijn? Kan Egbert hem achterlaten of moet hij een andere uitweg kiezen? 

Als bijbellezer gaan bij dit boek van Annemarie Haverkamp allerlei lampjes bij me branden. Dat begint al bij de titel. De achtste dag… In de Bijbel is acht een belangrijk getal: de schepping duurt zeven dagen. De tijd die daarna aanbreekt is ‘de achtste dag’: een tijd van voleinding, waarin de schepping verlost zal worden. Acht is daarmee het getal van een nieuw begin, van herschepping, van mogelijkheden.

Maar al lezend vraag ik me voortdurend af hoe die nieuwe werkelijkheid er voor vader en zoon uit zal zien. Is er eigenlijk wel hoop voor het tweetal in deze wereld?

Een lief verhaal met een zoet einde is dit niet. Haverkamp schrijft zakelijk, onverbiddelijk haast. Leven met een gehandicapt kind is geen romantisch bestaan. Het is rauw en fysiek. Er is ook het diepe verdriet over het verlies van een geliefde, aan wie Egbert de belofte deed om hun kind nooit te verlaten.

Toch sluimert er iets in het verhaal, iets dat het aanvankelijk onvermijdelijke einde wil ontstijgen. Want is het toeval dat Egbert een trap aan het timmeren is tijdens deze acht dagen? Een trap verbindt immers het aardse met het hogere. Jacob zag in zijn droom een ladder waarop engelen van God tussen hemel en aarde reisden. Vol vakmanschap werkt Egbert aan deze trap, terwijl onuitgesproken de vragen zich opdringen. Over de waarde van het leven, over ontsnappen aan het lot, over de mogelijkheid voor een achtste dag.

Adam is in dit boek een hulpeloos wezen, volledig afhankelijk van Egbert. Hij draagt de naam van de eerste mens. Afhankelijk zijn we allemaal, lijkt de auteur ons te willen zeggen, het is het verhaal van alle mensen. Is dat een tragische bestemming, of schuilt er schoonheid in?

Met De achtste dag schreef Annemarie Haverkamp een indringend en ontroerend debuut over liefde en afhankelijkheid, verdriet en hoop. Zoals timmerman Egbert nauwkeurig aan zijn trap werkt, zo zet zij nauwgezet de lijnen uit voor een verhaal dat tegelijkertijd klein en groot is. 

De achtste dag: dat is de aanwezigheid van de hoop midden in ons vastgelopen bestaan. 

Lees ook:

Dankbaar leven, een (op)gave?

Bestel nu gratis het boekje #Dankbaar

Foto: Pixabay