Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Leestip: boek van een 'gewonde heler'

Jos van Oord las het nieuwe boek van Pieter Grimbergen: 'Zorg, zingeving en waardigheid'. Een boek over kwetsbaarheid én over liefde.

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

Lichamelijk, emotioneel of spiritueel - we lopen allemaal wonden op. Het feit dat we gewond zijn, kan elk mens in dienst stellen van anderen. Juist daarom kunnen we ook helen. We zijn eigenlijk allemaal ervaringsdeskundige. Of een ‘gewonde heler’, in de woorden van priester en auteur Henri Nouwen (1934-1996).

Pieter Grimbergen schreef er een prachtig boek over: Zorg, zingeving en waardigheid. Hij ontdekte dat ook hij een ‘gewonde heler’ is. 

Pieter maakte veel mee in zijn leven. Die tegenslagen brachten een zoektocht teweeg naar zingeving en waarden, naar de vraag of je zelf regie hebt over je leven, naar de waarden van de samenleving. Na een korte persoonlijke inleiding laat Grimbergen in zijn boek twaalf mensen aan het woord. Hun verhalen vormen de basis van het boek.

Het zijn indrukwekkende korte verslagen van gesprekken met mensen uit alle sectoren van het leven, over zingeving, zorg, levenskracht en moed. Mensen die zelf krassen op de ziel hebben, ziek zijn of anderen nabij zijn in hun kwetsbaarheid of verdriet. 

Ze laten zien wat het uitgangspunt is van Grimbergens werkwijze: luisteren naar de vragen van anderen, hun kwetsbaarheid delen, hun zorgen horen.

Liefde voor kunst

Het boek biedt een waardig tegenwicht in een tijd waarin het in de zorg en in de zorgethiek om cijfers gaat. Mijn ervaring bij het lezen is dat het iets in jezelf teweegbrengt. Dat komt door de mooie schrijfstijl van Grimbergen, maar ook door zijn liefde voor kunst. Elk interview gaat namelijk gepaard met een ets van Rembrandt en een soort meditatie daarbij.

In heel het boek voel je de warme invloed van Henri Nouwen, een ware mysticus, die in al zijn werk spreekt over levensvragen en over zingeving vanuit een duidelijk religieuze instelling. En – dat is eigen aan het werk van Nouwen - ook te volgen voor atheïst en agnost.

Pieter Grimbergen was ooit concertpianist. Je hoort de warme muziektonen door de woorden heen. Een boek over de tegenslagen in het leven van mensen, maar ook over de schoonheid van het leven, over de liefde voor en de waardigheid van elk mens.

Zorg, zingeving en waardigheid is uitgegeven bij uitgeverij LannooCampus.

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief