'Kinderen een toekomst geven, daar doen we dit voor'

Wim en Diane Verwoerd runnen een gezinshuis in Jeugddorp De Glind. Op dit moment wonen er vijf kinderen bij hen: Manon (16), Victoria (14), Quincy (13), Floortje (11) en Messi (10). Hoe ziet hun leven in dit bijzondere dorp in hartje Nederland eruit?

Getraumatiseerde en kwetsbare kinderen kunnen in de gezinshuizen van Jeugddorp De Glind herstellen en zich ontwikkelen. Kerk in Actie steunt dit belangrijke werk.

Wat zijn de leukste plekken van Jeugddorp De Glind? Quincy, een energieke jongen van 13, hoeft niet lang na te denken: “Glindster is het fijnste plekje.” Glindster is het dorpshuis van De Glind, met (gym)zalen, kantoorruimte en een restaurant. Quincy: “Je kunt er naar trefbal, zaalvoetbal en apekooien.” De jongens komen er graag voor de filmavonden. Regelmatig wordt er een filmavond georganiseerd door een gezinshuisouder in samenwerking met de horecaondernemer. Ook Floortje (11), een meisje met bruine krulletjes, gaat graag naar de filmavonden. “En ik heb als hobby zingen, knutselen en tekenen.”

Messi (10), de jongste jongen: “Ik heb als hobby vliegtuigen vouwen.” “Ja, en jij bent dol op zwemmen”, helpt Diane hem. Het zwemseizoen was door corona helaas net te kort om in het Glindse openluchtzwembad zijn diploma’s te halen, dus gaat hij nu nog even door met zwemles in een binnenbad.

Voetballen en giechelen

Virgil (14), de logé uit het dorp die bij hen in huis is, is vooral graag te vinden op het pannaveldje. “Lekker voetballen.” De jongens zijn niet zo te spreken over het voetbalveld dat tegenover de kerk ligt. “De grasmat is niet zo goed.” Nu zijn de jongens ook wel erg verwend met het superstrakke kunstgras van hun voetbalclub in Achterveld, het dorp verderop.

De oudere meiden zijn ook graag buiten. Manon (16) zit op de havo in Barneveld en is de oudste van het stel: “Ik ga niet zo veel eropuit, voor mij is de tuin mijn favoriete plek. Ook wandel ik best veel, een rondje door De Glind.” Victoria van 14, die dol is op dansen en zingen, loopt ook graag een rondje door ‘het bosje’, een bomengroep in de buurt van hun huis. Als we klaar zijn met eten gaat Victoria met haar buurmeisje lekker chillen in het natuurspeeltuintje voor hun huis. Daar worden heel wat meidendingen besproken, gegiecheld, maar ook serieus advies gevraagd: “Wim, wat is nou belangrijker, de binnenkant of de buitenkant van een jongen? Want hij moet toch ook een beetje knap zijn?”

Speeltoestel: goud!

En dan is er nog één plek die goud waard is: de rechthoekige trampoline in de achtertuin. Wim: “Die hebben we bij de start van ons gezinshuis aangeschaft. En als iets de investering waard is, dan is het deze trampoline. Quincy maakt er dagelijks gebruik van. Hij wisselt huiswerk af met even 10 minuten op de trampoline en kan vervolgens weer goed geconcentreerd door.” Na huiswerktijd is de trampoline de verzamelplaats van een grote groep (buur)jongens en wordt er geoefend en gesprongen op hoog niveau.

De toetjes zijn op. Hup naar buiten, want over sommige dingen moet je niet praten, die moet je vooral laten zien. De jongens laten een fantastische show zien met driedubbele salto’s, backflips en hele en halve schroeven. Om vol bewondering naar te kijken. Maar als je een laag dieper kijkt zie je ook: competitie, elkaar stimuleren, elkaar helpen. En een jongen met heel veel sportief talent die letterlijk ‘boven zichzelf uitstijgt’. Wim: “Dat is waar we het voor doen in De Glind, de ontwikkeling van kinderen, hun toekomst. We zeggen bij de Rudolphstichting niet voor niets, ‘een schommel is meer dan een schommel’. En bij dit gezinshuis geldt dat voor de trampoline!”

Een stabiel thuis voor kinderen

In Nederland zijn ongeveer 45.000 kinderen uithuisgeplaatst. Ze maakten in hun jonge leven al té veel mee. In De Glind, een klein dorpje in het midden van Nederland, vinden ruim 120 uithuisgeplaatste, getraumatiseerde kinderen een veilig thuis in de 28 gezinshuizen die verspreid staan over het verder heel gewone dorp. De Rudolphstichting steunt in het Jeugddorp alle voorzieningen die bijdragen aan het herstel, de ontwikkeling en het welzijn van gezinshuiskinderen. Kerk in Actie steunt dit belangrijke werk. Lees meer op:

kerkinactie.nl/deglind