Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Kijktip: Hilarisch fysiek theater over WOEDE

Rebecca Schoon vindt het moeilijk om haar boosheid te uiten. Kijken naar een theatervoorstelling over woede werkte bevrijdend.

Theatergroep Bambie is mijn favoriet: weinig tekst, veel beweging en verbeeldingskracht en vooral veel humor. Altijd heeft de theatergroep een duidelijk thema en dit keer is dat ‘woede’. Zonder woorden, maar niet vaag of abstract. Het werkt haast therapeutisch: terwijl je kijkt, mag ook je eigen woede er even zijn. 

Voorstelling werkt bevrijdend

Woedend zijn we allemaal wel eens. Die woede moet er uiteindelijk uit en dat kan op vele manieren. Bambie zelf schrijft: ‘In BAMBIE 20 krijgt woede helemaal de ruimte, in absurdistische, fysieke uitvergrotingen met herkenbare trekjes. De drie figuren op het toneel zijn door woede bevangen, en hun aanvallen zorgen voor non-stop vrolijkmakend en bevrijdend conflict. In alle mogelijke vormen van implosies en explosies leven ze zich uit.’ Het kijken naar de voorstelling werkt bij mij bevrijdend. Alsof hun kracht ook door mij heen slaat.

Malen

Ik kan niet goed boos worden. Ik kan me wel boos voelen, maar ik durf het vaak niet te uiten. Ik ben bang om de ander te kwetsen of ik ben bang voor onbegrip of een tegenaanval. Ik bedenk allemaal redenen waarom die ander er niks aan kan doen. Maar ik blijf erover malen. Ken je dat, hele discussies voeren tegen iemand in gedachten? De woede wordt dan opgekropt, ingehouden. Ik ga dat na een tijdje voelen aan mijn lichaam: ik word moe en gespannen.

In tranen uitbarsten

Het is niet altijd wijs om bijvoorbeeld ineens tegen je baas te gaan uitvallen. Terwijl het toch zo onrechtvaardig voelt. Ik barst vaak in tranen uit als ik boos ben, dat is helemaal zo gênant. Het gebeurde één keer op het werk en de reacties logen er niet om. Dat leer je dan wel af. Toch denk ik dat het best bevrijdend is om af en toe eens goed boos te worden. Het kan de lucht en je hart klaren.

Krachtige energie

Anselm Grün, een Duitse Benedictijner monnik, schrijft in zijn boek ‘Verandering’ dat een emotie als woede zo heftig kan zijn dat ze onze relaties en levensvreugde in de weg zitten. Volgens hem is het beter deze emoties niet te negeren of te onderdrukken. In plaats daarvan kun je leren je emoties te aanvaarden en ze te transformeren naar een bron van krachtige energie. Zo beschrijft Grün een ritueel waarin je je voorstelt voor God te staan en in tien minuten zeg of schreeuw je tegen God alle lelijks vanuit je woede. De emotie zal zich dan uiteindelijk gaan transformeren naar liefde, zo zegt Grün. 

Schreeuwen tegen God

Het helpt. Even flink tekeer te gaan tegen een boksbal of lekker schreeuwen naar de zee of tja, naar God, als je durft. In de theatervoorstelling relativeren ze niet. De woede is er en moet eruit. Bewust of onbewust triggert het iets van binnen: ‘Hoe zit het eigenlijk met mijn onverwerkte emoties?’ Maar bovenal werkt het bij mij op de lachspieren: alle gekke creatieve fratsen en uitbarstingen. En voluit lachen is altijd louterend. 

De voorstelling toert in oktober, november en december door het hele land. Laat jezelf verrassen! Kijk hier voor de trailer van BAMBIE 20: De woedende versie. 

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)