Abonneer gratis op Petrus magazine

Kijk- en luistertip: kleine symfonie voor steigerpijpen

Kees van den Berg liep al vele malen langs de Utrechtse Domtoren. De steigers om deze toren inspireerden muzikant Spinvis en dichter Ingmar Heytze tot een bijzonder muziekstuk.

Vele, vele malen heb ik langs en door de Domtoren in Utrecht gelopen. Vooral in mijn studententijd. Dit jaar staat Neerlands hoogste kerktoren weer in de steigers. Zo gaat dat met kerken en hun torens, die worden om de zoveel jaar gerestaureerd. En dat gaat nu eenmaal niet zonder steigers.

Steigers verbinden onze generaties

Dat inspireerde muzikant/liedjesschrijver Spinvis en dichter Ingmar Heytze tot het muziekstuk Steigers. Zoals ze zelf zeggen: “‘Steigers’ gaat over wat we belangrijk vinden. Iedere generatie bouwt de steigers weer op. Zonder te vragen. Vervangt de stenen, repareert de beelden. Niet zozeer de toren, maar de steigers zijn het die onze generaties verbinden. De steigers zijn niet lelijk of storend. Het zijn de steigers die zeggen wat we belangrijk vinden, koesteren, onderhouden. Iedere keer weer, eeuw na eeuw. Ooit is alles vervangen. Maar ook dan zullen de steigers weer staan.”

Ode aan de steigers

In deze film (ruim 40 minuten) zie je het stuk, dat een fraaie mix is van de prachtig voorgedragen poëzie van Heytze, de weemoedige liedjes van Spinvis en de muzikale begeleiding van carillon, cello, trombones, toetsen én steigerpijpen. Het is ook nog eens schitterend gefilmd, deze ode aan de steigers. Of zoals Heytze dicht:

De steigers zijn er eerst, dan volgt de toren.
De steigers komen terug, de toren blijft vergaan.
Op een dag is alles wat de toren was vervangen
door iets anders. Mensen als jij en ik komen

voorbij, kijken, wijzen en begrijpen: de steigers
staan niet om de toren, de toren is er door
de steigers. Voor wie kan luisteren is niet
de Dom, maar juist de steiger het carillon,

het herstel. Een symfonie voor buizen
en gereedschap met halve eeuwen rust
en dan weer door, wie lang genoeg leeft
speelt twee keer mee - steigerbouwers, torenmakers.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)