Abonneer u op Petrus Magazine

Kerken bieden hulp in Beiroet: "Eerst de huizen herstellen, dan pas de kerk"

De enorme explosie in Beiroet beschadigde zeker de helft van de stad, en maakte 300.000 mensen dakloos. Vrijwilligers van de kerken in de stad bieden hulp waar ze kunnen. "Veel mensen zijn alles kwijt."

Steun de slachtoffers met een gift

Wilbert van Saane, uitgezonden medewerker voor Kerk in Actie, sprak afgelopen maandag met deken Gabriel, die dagelijks te vinden is in de kerk van Sint Demetrius in Ashrafieh. Deze wijk werd vorige week zwaar getroffen door de enorme explosie in de haven van Beirut. De kerk bevindt zich op slechts 800 meter van de onheilsplek.

De geestelijke is God dankbaar dat er op het moment van de explosie geen mensen in de kerk waren. “Die bewuste dinsdag hadden we besloten om de gebedsdienst om 16.00 uur te houden in plaats van 17.00 uur. Als je nu de schade hier ziet, dan moet je er niet aan denken hoe het zou zijn geweest als we hier samen waren gekomen. Dan waren er veel meer gewonden geweest.”

Deken Gabriel (links) en Wilbert van Saane

De kerk heeft veel schade opgelopen. De deuren en ramen zijn volledig vernield, en ook binnen is veel van het interieur beschadigd geraakt. Alleen het altaar is volledig intact gebleven. Deken Gabriel: “Het altaar ziet eruit alsof er niks gebeurd is, terwijl de stoelen ernaast wel beschadigd zijn. De kaars op het altaar bleef zelfs branden tot de volgende dag. Ik zie dat echt als een teken van God.”

Alles kwijt

Ondanks de grote schade in de kerk, zijn de gedachten van de deken vooral bij de meest kwetsbare mensen in zijn parochie. "Als je de schade hier in de kerk ziet, dan weet je ook wat er in de huizen is gebeurd. Veel families in onze kerk zijn arm. Ze hadden het al moeilijk door de economische crisis, maar nu zijn ze ineens alles kwijt. Ze hebben relatief weinig verloren, omdat hun huizen zo klein zijn, maar het is alles wat ze hebben.” Ook denkt hij veel aan de ouderen die dagelijks naar het opvangcentrum van de kerk komen waar ze gratis eten, kleding en medicijnen krijgen. “Deze ouderen hebben ons nodig. Daarom moeten we weer zo snel mogelijk terug aan het werk. Ze rekenen op ons. Ik bezoek de ouderen ook thuis. Het is onvoorstelbaar wat je soms aantreft. De stank weerhoudt me vaak om naar binnen te gaan, maar als ik dan toch ga, denk ik: God wil ons hier juist hebben. We moeten sterk zijn voor deze mensen.”

Gelukkig krijgt hij “Iedere dag komen er wel honderd mensen om te helpen. Zij bezoeken de parochianen wiens huizen zwaar beschadigd zijn en helpen mee met opruimen. Iedereen die belt kan op onze hulp rekenen.”

Verdriet

Daarnaast is er ook het grote verdriet om overleden parochianen. De dag na de explosie konden er geen begrafenissen in de kerk plaatsvinden vanwege de grote schade. De lichamen werden direct naar de begraafplaats gebracht waar een kort gebed werd uitgesproken door de priester. De explosie had ook nog een ander dramatisch gevolg, namelijk de vernieling van de begraafplaats naast de kerk. Deken Gabriel: “Doordat de grafstenen vernield waren, zag je schedels liggen. Het was verschrikkelijk om te zien. De eerste dag hebben we dan ook het hek van de kerk gesloten, zodat niemand naar binnen kon. Uit respect voor de overledenen, maar ook om bezoekers te beschermen.”

Gevraagd naar wat deze situatie zelf voor hem betekent, antwoordt de geestelijke: “Het is heel moeilijk. Het is haast niet te beschrijven wat je voelt. We hadden een dag als deze nooit verwacht. Ik ben God ontzettend dankbaar dat we op de dag zelf hadden besloten een uur eerder te bidden. Mijn gebed is dat God ons de kracht geeft om weer op te staan, zodat we er kunnen zijn voor de mensen die ons het meest nodig hebben.”

Herstel

De kerk biedt op de korte termijn hulp bij het uitdelen van voedsel. Op de langere termijn zal zij families helpen bij het herstel van hun huizen. Deken Gabriel is dan ook blij met de noodhulpactie van Kerk in Actie en de andere hulporganisaties: “Er is veel geld nodig om de huizen te herstellen. Gisteren regende het nog en de mensen hadden geen dak boven hun hoofd. Het herstellen van de kerk is het laatste wat we zullen doen.”

Maar de belangrijkste ondersteuning komt volgens hem uit het gebed: “Bid voor ons en wij zullen voor jullie bidden. In het gebed kunnen we samen sterk zijn.”

Vrijdag 14 augustus vindt een landelijke actiedag plaats voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Wilt u ook bijdragen aan noodhulp voor de getroffenen en de noodzakelijke herstelwerkzaamheden?

Geef ook

Lees ook: De shock - verslag van uitgezonden medewerker Wilbert van Saane