Abonneer u op Petrus Magazine

Syrië: de kerk als teken van hoop

Onder het motto 'Bouw de kerk in Syrië weer op' houdt Kerk in Actie de komende weken een landelijke inzamelingsactie. Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, reisde vorig jaar voor tv-programma Met hart en ziel naar Syrië, om met eigen ogen te zien hoe de kerk in een verwoest land werkt aan herstel. Niet alleen van de kerkgebouwen, maar van de hele samenleving.

Jurjen de Groot was onder de indruk van zijn ontmoetingen in Syrië. "Tijdens mijn reis zag ik hoe in Homs de kruizen letterlijk van het altaar afgeslagen waren. De priester vertelde met een gebroken kruis in zijn handen hoe hij hoopte dat ze het kruis op een dag weer zouden oprichten boven de ingang. Dat vond ik echt ontroerend. Want het kruis is het hart van het evangelie. Het is misschien maar een stuk hout, maar er zit zoveel symboliek achter.”

Hulp is hard nodig, zag De Groot. Door de jarenlange burgeroorlog zijn er bijna 400.000 doden gevallen, 12 miljoen mensen op de vlucht en zo’n 14 miljoen mensen die in armoede leven. En nog steeds is er geen uitzicht op vrede. “De kerk wil hier een teken van hoop zijn. De kerk zorgt voor scholing van kinderen, is betrokken bij de gezondheidszorg, en zorgt voor eenzame ouderen. Ook wordt er noodhulp geboden en worden kinderen met trauma's begeleid. Ik denk dat de kerk hier echt een verbindende factor kan zijn."

Broers en zussen

Tijdens zijn reis ervaarde De Groot een diepe verbondenheid met de Syrische christenen. “Op zondag bezocht ik een Grieks-Orthodoxe kerkdienst in Damascus. Ik sprak de taal niet, ik was niet bekend met de rituelen - maar toch voelde ik me vanaf het eerste moment thuis. Ik voelde me opeens heel erg verbonden met deze broers en zussen in dit gehavende land. Het leek wel of de hemel een beetje openging. Ik dacht: ja! We horen bij elkaar.” De kruizen in Homs zijn ondanks alle verwoestingen niet kapot te krijgen, is zijn overtuiging. “En de kerk ook niet. De brokstukken worden bij elkaar geraapt en we gaan verder.”

Bouw de kerk in Syrië weer op’, zo heet de driejarige campagne die Kerk in Actie in 2019 is gestart. Geef op 20 september tijdens de collecte of maak een gift over:

Doneer hier

kerkinactie.nl/najaarscampagne