Kerk in Kameroen strijdt tegen honger en klimaatverandering

In het droge noorden van Kameroen wordt klimaatverandering aan den lijve ervaren. Honger ligt altijd op de loer. De Lutherse Broederkerk helpt ieder jaar 8.000 boeren en boerinnen met duurzame landbouwtechnieken aan meer voedselzekerheid.

Een van de boerinnen in Noord-Kameroen is Julinne (39). Ieder jaar in mei of juni plant ze haar maïs en sorghum. Als het regenseizoen goed start, kan ze haar gezin van vier kinderen in het najaar genoeg te eten geven. Maar de laatste jaren is de regenval onvoorspelbaar, met desastreuze gevolgen. Soms is het in juli ineens kurkdroog waardoor haar oogst verpietert. Soms valt de regen zo hard dat net ontkiemde plantjes wegspoelen of haar oogst verrot en haar huis en voorraadschuur vol met water staan.

Zaden, kleinvee en begeleiding

De kerk heeft afgelopen jaar 320 groepen boeren en boerinnen op 40 verschillende plekken kunnen ondersteunen. De 400 armste gezinnen (vaak van weduwen of mensen met een akker van een kwart hectare) kregen gratis zaden, een geit of kippen. Zij werden geholpen met het verbouwen van basisvoedsel: maïs, sorghum en soja. Julinne kreeg een sterk ras kippen. Ze heeft zoveel kuikens kunnen opkweken, dat haar jonge hanen nu de kippen van haar buren dekken. Daardoor is het kippenras in het dorp sterker geworden. Alle dorpelingen zijn daar trots op: er gaan nu minder kippen dood.

De meest ondernemende vrouwen leren een kruidenierswinkel starten, handelen in landbouwproducten, of een restaurant opzetten. Ook zijn er spaargroepen opgezet, die inmiddels een flink bedrag bij elkaar hebben weten te sparen. Dat is belangrijk om grotere investeringen te kunnen doen en als reserve in tijden van (hongers)nood.

Een verbeterde bodem

Veel akkers zijn uitgeput onder andere door de katoenteelt. Ook neemt de bevolkingsdruk toe door de komst van Nigerianen, op de vlucht voor Boko Haram. Zij kappen bomen, omdat ze brandhout en bouwhout nodig hebben. De kerk helpt boeren en boerinnen allereerst om de bodem te verbeteren, zodat de regen de grond in dringt en niet wegspoelt. Julinne leerde goede compost maken van organische mest, waardoor haar oogst is verbeterd.

Anderen leren bomen planten. Dat verbetert de bodem, houdt water vaste en geeft vruchten en schaduw. Ze leren de jonge aanplant beschermen tegen rondzwervende groepjes geiten, schapen en koeien. Afgelopen jaar zijn 1950 jonge boompjes uitgedeeld om te planten, waarvan 640 fruitbomen. Ook leren inwoners houtbesparende ovens bouwen.

Inmiddels hebben duizenden boeren en boerinnen in Noord-Kameroen, waaronder Julinne, meer voedsel in hun voorraadschuren dan in voorgaande jaren. Zo werkt de Lutherse Broederkerk met alle inwoners van dit gebied aan een duurzame en stabiele toekomst.

Steun boerinnen in Kameroen

www.kerkinactie.nl/kameroen

De toekomst van de schepping

Moeten wij de aarde redden?