Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Keerpunten in het leven

In de Protestantse Gemeente Dongen-Rijen van ds. Henrieke ten Thije vertellen gemeenteleden over keerpunten in hun leven. Zo’n keerpunt was er ook voor Jozef, toen Maria zwanger bleek te zijn.

‘Elk jaar haal ik ‘m weer tevoorschijn: Jozef met het lampje. Jozef van Maria en het kindje Jezus. Hij die zo goed past in deze adventstijd. Het is een beeld van beton, Jozef is ook een zwaargewicht. Hij leent zich goed voor deze tijd van Advent, de tijd van wachten op het licht dat komt. Het is zo duister ook, zo donker. Daarom zetten velen de kerstboom neer met lichtjes erin, en kaarsen op tafel.

Jozef is een gewone, hardwerkende man. Een man die in zijn leven ineens geconfronteerd wordt met duisternis. Jozef leeft met de Schrift, hij kent de profetie van Jesaja: dat een jonge vrouw zwanger zal worden, dat ze een zoon zal baren met de naam Immanuel. Immanuel, God met ons. Die naam wil zeggen: ik laat je nooit alleen. Die naam drukt een belofte uit voor alle mensen. 

Immanuel, God met ons. Dit kind is het teken van God: dat God er wil zijn voor alle mensen. Voor al die gewone mannen en vrouwen die soms zo overrompeld worden door de duisternis in hun leven. Mensen die zo verlangen naar licht in de duisternis in een wereld die soms zo donker kan zijn. Jozef leeft vanuit de verwachting op de komst van de Messias: Immanuel, het teken van God. Maar als hij hoort dat zijn verloofde zwanger is en dat het kind niet van hem is, gaat hij twijfelen. Moet hij bij haar weggaan, zodat hem alle schuld treft, of moet hij blijven? Hij weet het niet en hij twijfelt, diep in de nacht. 

Jozef krijgt in de nacht van zijn twijfels een antwoord: wees niet bang, blijf trouw. En door zijn vertrouwen op het licht dat komende is, blijkt deze gewone timmerman een buitengewone man te kunnen zijn. Wat doet hij? Hij laat een jonge vrouw in haar kwetsbaarheid niet vallen. 

Zo is dit verhaal over Jozef, die gewone timmerman, een opsteker voor ons in de adventstijd. Een gewone man die tot buitengewone dingen in staat blijkt te zijn, ook al is het duister geweest in zijn leven. 

Dit verhaal is een adventsverhaal. Het nodigt ook ons gewone mensen uit om ondanks de duisternis die we soms meemaken, te blijven hopen op het licht dat komt.’

Deze overdenking komt uit Petrus in het land (26 november 2022). Kijk hier de aflevering terug. Ook dit lied klonk in deze aflevering:

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)