Kanye, Rolheiser en De Box

Veel regen betekende voor filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder veel lezen deze zomer. Hij viste drie tips voor je op, waaronder het boek Sacred Fire van Ronald Rolheiser. Het boek reikt hem een nieuwe manier van kijken aan, een beter zien van hoe elke fase van ons leven een Godsgeschenk is.

Ik heb deze keer maar liefst drie tips voor je: een remix van Kanye West, een boek over de 'grote krachten' in ons leven en een managementboek.

Ken je West al? Om met hem te beginnen: hij is een epische, megalomane, manische en geniale muziekproducent en rapper, die me met dit soort quotes al jaren fascineert. Hij is tot geloof gekomen, organiseert met een groot koor kerkdiensten, en mixt opnames daarvan in z’n nieuwe nummers. Ik wilde z’n laatste album beluisteren, maar hij blijft de release daarvan maar uitstellen. En zo kwam ik bij een remix terecht van een track die hij maakte vlak voor zijn ommekeer, Ghost Town. En die remix is geniaal.

I’ve been trying / to make you love me / but everything I try just takes you further from me …

Ik hoor het mezelf zingen. Ik hoor het de kerk zingen. Ik hoor het God zingen.

In de oorspronkelijke versie van Ghost Town komt hierna een zangeres die zingt dat ze alles wat ze weet nu loslaat, en dat niks dan meer pijn doet. En elke keer als ik dat stukje hoorde in het origineel hoorde ik er een zweem van wanhoop in, van het opgeven, van ‘laat maar zitten dan’.

Maar in deze remix begint na I’ve been trying het koor te zingen: some day … En dat ‘some day’ is een refrein met een belofte. Some day, I’m gonna lay down like God did on sunday.

Oké, God rustte niet uit op een zondag, dat deed hij op een zaterdag, Kanye. Op zondag stond hij op. Maar dat die dag eraan komt, dat we samen uitrusten en feestvieren en samen terneerliggen, dat de pogingen om elkaar lief te hebben niet meer voor niks zijn, niet meer wanhopig maken, dat het lukt om God je te laten liefhebben, om te accepteren dat je geaccepteerd bent, dat die dag er komt ... Dat voelde ik de eerste vijftien keer dat ik deze remix hoorde.

Remixen kunnen dat doen, iets in een nieuwe volgorde zetten waardoor het opeens weer anders klinkt en nieuw voelt. En dat is m’n bruggetje naar ‘father’ Ronald Rolheiser’s Sacred Fire: A Vision for a Deeper Human and Christian Maturity. Bestel ‘m, lees ‘m, geef ‘m cadeau, je krijgt er geen spijt van.

Rolheiser nodigt uit om grote krachten in je leven niet weg te drukken, maar te transformeren. Een vriend vatte het boek samen met ‘de eerste helft van je leven heb je met je seksuele driften te dealen, de tweede helft van je leven met je woede.’ Da’s een wat korte samenvatting. Maar wat ik meeneem en enorm waardeer aan dit boek, is dat die grote krachten - de driften, de woede, het verlangen om groots en meeslepend te leven - in eerste instantie bij God zelf vandaan komen! Rolheiser noemt het ‘een samenspel van God en de natuur’ en weet hoofdstuk na hoofdstuk die krachten positief te duiden, als geschenken die levenbrengend, levengevend kunnen worden als je ze op een volwassen manier in je leven integreert. Voor mij is dat nieuw, die positieve benadering, en ik fleur ervan op. Het boek reikt me een nieuwe manier van kijken aan, een beter zien van hoe elke fase van ons leven een Godsgeschenk is.

Derde tip: De Box, Waarom we onbewust zelf ons succes en geluk saboteren. Je moet er toch een keer aan beginnen, managementboeken lezen, en als gezegd, het regende veel deze zomer. In dit dunne gele boekje wordt middels een verhaal (prima vorm hoor) een theorie uit de doeken gedaan van hoe we onze integriteit verliezen op het moment dat we niet luisteren naar wat we voelen dat we eigenlijk zouden moeten doen. Het voert voor hier te ver, maar sommige passages uit het boek lijken zo uit Paulus’ brief aan de Romeinen weggelopen te zijn, en het lijkt me eigenlijk hartstikke boeiend om eens een aantal theologen managementboeken te laten lezen en te laten duiden. Wat is hier ‘zonde’? Hoe wordt hier het goede leven voorgesteld? Wie gaat ons hieruit redden?

‘Laat je zelfrechtvaardiging los’, zegt De Box. Vaak en snel maak je een verhaal om dingen voor jezelf kloppend te krijgen - alleen, klopt dat verhaal wel? En wie wordt er slachtoffer van dat verhaal? Het hele probleem van Kanye, dat je iemand wel lief wil hebben maar helaas in de praktijk van je wegduwt, komt in dit boek voortdurend terug, en krijgt allerlei verklaringen die veel hout snijden.

Ik zet de remix weer op. Some day ... Some day.