Kabaal in de kerkzaal

Rook in de kerk, een drone bij het strand en tientallen meters snoer. Petrus heeft sinds kort een eigen tv-programma en bezoekt daarvoor plaatselijke gemeenten in het hele land. Tijd voor een kijkje achter de schermen.

Een brul door de kerkzaal: “Stilte op de gang!” De dominee wordt teruggestuurd naar de deur met instructies over zijn loopsnelheid en kijkrichting. Regisseur Mike Warmels laat niets aan het toeval over. De zaal van de Bethelkerk in Scheveningen vult zich met rook. “Dat geeft een mooi sfeerlicht… en ook gewoon een lekker dramatisch effect”, vertelt een crewlid terwijl hij statieven, lampen en snoeren met zich mee sleept.

‘Petrus in het land’ is een ode aan kerkgemeenschappen door het hele land. Met verhalen over bijzondere kerkgebouwen door het hele land, bevlogen dominees met hart voor hun kerk en portretten van mensen die hun geloof handen en voeten proberen te geven. Volgens Mike slaat het format, vol sfeer en dramatiek, goed aan bij de kijker. Allemaal dankzij de inzet van strenge regisseurs, onvermoeibare crewleden en eindeloos geduldige dominees.

Meeuwen

Terwijl de dominee in de kerkzaal het podium op en af blijft lopen tot de crew het perfecte shot te pakken heeft, wordt producer Aafke gebrieft door haar filmcrew die de omgeving in beeld probeert te brengen. En dat blijkt geen gemakkelijke opgave. De drone moest vluchten voor nieuwsgierige meeuwen en de cameraman waaide bijna weg op de boulevard.

Het is hard werken voor de crew, maar kosten noch moeite worden gespaard om het programma te maken. De dominee staat er inmiddels goed op. De lampen en statieven worden afgebroken, de crew stopt haastig een boterham naar binnen en maakt zich dan klaar om het volgende item te filmen.

Petrus op tv

Elke zaterdag om 17.10 uur zendt KRO-NCRV het tv-programma ‘Petrus in het land’ uit op NPO 2. Bekijk hier twee fragmenten uit de aflevering uit Scheveningen:

Tekst: Judith van der Spoel | Foto: Geert Reitsema