‘In de kerk ervaar ik Gods aanwezigheid’

Kerkgangers komen en gaan. Wat beweegt mensen om zich aan te sluiten bij een protestantse gemeente. Gabriëlle Medendorp (44) kwam in aanraking met een Samen op Weg-kerk. ‘Daar was respect voor alle meningen, ik voelde me er direct thuis.’

“Ik ben niet gelovig opgevoed, maar toen ik jong was had ik altijd het gevoel dat ik iets miste. Ik wist niet wat. Toen er op mijn openbare lagere school godsdienstlessen werden aangeboden, heb ik die mogelijkheid aangegrepen. Drie jaar lang kreeg ik elke week les. Het opende een wereld die me erg aansprak. Toen we verhuisden en ik naar de middelbare school ging, raakte het wat op de achtergrond. Maar mijn interesse bleef.”

‘Ik had altijd het gevoel dat ik iets miste’

“Ik leerde mijn man Jan Menno kennen. Hij ging in Eelde naar een Samen op Weg-kerk en vroeg me mee te gaan naar een gespreksgroep. Daar was respect voor alle meningen, ik voelde me er direct thuis. Ik werd al snel actief in het kinderwerk. Af en toe ging ik met Jan Menno mee naar de zondagse dienst. Ik weet niet precies wat ik er zocht, maar ik werd er geraakt. De dominee gaf aan dat hij blij was dat ik erbij was. Onze trouwdienst stemde hij af op mensen die niet bekend waren met kerk en geloof, ongeveer de helft van het gezelschap. Dat gaf me het gevoel dat ik erbij hoorde. Acht jaar geleden ben ik gedoopt en heb ik belijdenis gedaan.”

“Op woensdag is de kerk open. Dan ga ik er graag een uurtje naartoe. Ik ervaar Gods aanwezigheid het meest in een lege kerk. Als ik het moeilijk heb, laat ik er mijn gedachten de vrije loop. Het geeft me kracht en energie om daar te zijn.

Ik denk weleens dat het misschien een soort vooropgezet plan was dat ik mijn man heb leren kennen en deze weg ben gegaan. Ik kan me een leven zonder God en kerk niet meer voorstellen. Ze geven me het gevoel dat ik niet alleen sta.

Tijdens de veertigdagentijd schilderde Gabriëlle samen met anderen 20 verschillende raamvensters. In het raam van haar woonkamer verbeeldt ze de gevangenneming van Jezus, wanneer zijn leerlingen hem verlaten.

De toekomst van de schepping

Moeten wij de aarde redden?

Tekst: Janet van Dijk | Foto: Leonard Walpot