Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Hulp en voorlichting voor kwetsbare asielzoekers

In Israël wonen tienduizenden asielzoekers, veelal uit Eritrea en Soedan. Veel van hen raakten tijdens de coronacrisis hun baan kwijt, hadden geen recht op een uitkering en kregen te maken met honger en dakloosheid. Kerk in Actie helpt waar mogelijk met eten, begeleiding en voorlichting.

In Israël wonen 35.000 asielzoekers, veelal uit Eritrea en Soedan. De meesten van hen hebben flexibele banen in de horeca en waren dan ook de eersten die hun baan verloren toen de coronacrisis uitbrak. Duizenden asielzoekers raakten werkloos zonder recht op een bijstandsuitkering. Er ontstond grote nood onder de asielzoekersgemeenschap: mensen konden hun huur niet meer betalen en geld voor boodschappen was er al snel niet meer. 

Hulp en eten nodig

De coronacrisis zette ook het leven van de Eritrese Simrat Takela (40) zijn kop. “Ik had een goede baan als tolk op een school in Tel Aviv, maar werd begin maart 2020 ontslagen. De school kon mij niet meer betalen.” Simrat zag het overal om haar heen gebeuren. “Mensen verloren van de een op de andere dag hun baan, en hadden hulp en eten nodig. Dan kan ik niet anders dan helpen!”

Enorme steun in de rug

Zo gezegd, zo gedaan: Simrat startte samen met anderen uit de asielzoekersgemeenschap in Tel Aviv een voedselinzamelingsactie voor degenen die de hulp het meest nodig hadden. Haar man bleef thuis om voor de kinderen te zorgen. Simrat: “Hij zei me: ga de gemeenschap helpen, doe wat je moet doen. Dat was een enorme steun in de rug.” Het team zamelde ook geld in om het communitycentrum voor Eritrese vrouwen open te kunnen houden. Van daaruit werden veel alleenstaande moeders geholpen die het in de crisis het allermoeilijkst hadden. “We zamelden van alles in: houdbare producten, groenten, zuivel en hygiënematerialen”, vervolgt Simrat. “Daarmee konden we 400 gezinnen helpen.” 

Telefoon roodgloeiend

De asielzoekersgemeenschap klopte voor hulp en ondersteuning aan bij Assaf, hulporganisatie voor vluchtelingen en asielzoekers in Tel Aviv en partner van Kerk in Actie. De organisatie verleent essentiële psychosociale hulp en welzijnsondersteuning aan asielzoekers en komt op voor hun rechten, bijvoorbeeld bij zaken rondom huurregelingen. Ook geeft Assaf asielzoekers voorlichting over hun rechten. Sinds het begin van de coronacrisis staat de telefoon roodgloeiend op hun kantoor in Tel Aviv. In de coronacrisis werd Assaf door de Israëlische autoriteiten bestempeld tot een essentiële dienst, een grote erkenning voor hun werk. 

Uit huis gezet

Door het plotselinge verlies van hun baan konden veel asielzoekers hun huur niet meer betalen en dreigden ze uit hun huizen gezet te worden. De regelgeving rondom het huren van huizen is een serieus probleem voor asielzoekers, weet men ook bij Assaf. “Ze kennen vaak de regels niet en ze weten niet zeker of de politie hen zal helpen als hen onrecht wordt aangedaan door verhuurders.” Simrat kan dat voluit beamen. “De procedures zijn ingewikkeld in Israël en bovendien in het Hebreeuws, een taal die veel asielzoekers niet machtig zijn. Verhuurders weten dat, maar tonen vaak geen enkel begrip.” Simrat maakte van dichtbij mee hoe een alleenstaande moeder met drie kinderen haar huis uit moest. “Ze struikelde op haar werk en bezeerde haar rug, waardoor ze niet meer kon werken en haar huur niet betalen. Haar huisbaas sloot het water en de elektriciteit af.” Samen met drie anderen ging Simrat naar de vrouw toe. “Eerst haalden we water voor haar. De vrouw vertelde dat haar huisbaas niet in gesprek wilde gaan. We hebben toen geld voor haar ingezameld en een ander appartement voor haar gevonden.” 

Helpen waar mogelijk

Huurregels zijn erg ondoorzichtig in Israël, ervaart Simrat. “Ik spreek zelf Hebreeuws, maar ken ook niet alle regels. Ook voor medewerkers van Assaf is het een uitdaging om echt iedereen te bereiken. De allerarmsten onder ons laten vaak niet zelf van zich horen en hebben geen telefoon of internet.” 

Simrat blijft, met hulp van Assaf, asielzoekers in nood helpen. “Alleenstaande moeders nemen ook nu nog contact met me op. Er is veel pijn en verdriet, dat raakt me enorm. Ik blijf ze ondersteunen en helpen waar dat mogelijk is.”

Geef voor mensen op zoek naar veiligheid

De Protestantse Kerk heeft drie verschillende en gelijkwaardige roepingen als het gaat om Israël en Palestina. Een daarvan is de diaconale roeping om op te komen voor vrede en gerechtigheid voor iedereen. Kerk in Actie ondersteunt het werk van Assaf in samenwerking met het Joods Humanitair Fonds. Zo kunnen we als joden en christenen, zowel in Nederland als in Israël, samen optrekken in de zorg voor de meest kwetsbaren. 

Lees ook:

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Ontvang de online veertigdagentijdkalender elke ochtend in je mailbox

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)