Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

'Ik gun andere kansarme jongeren in Zuid-Afrika dezelfde kans'

Zakhele Mazibuko wist te ontsnappen aan een leven in armoede en criminaliteit. Nu werkt hij bij een organisatie die kansarme kinderen begeleidt naar werk. Hij blijft hen trouw totdat ze hun plek hebben gevonden.

“Toen ik 12 jaar was, hielp ik mijn vader met illegale goudhandel. Hij werkte in een goudmijn en drukte goud achterover. Daardoor groeide ik op in welvaart. Maar mijn moeder vond het niet kunnen. Op een dag kregen mijn ouders hierover een enorme ruzie. Mijn vader vermoordde mijn moeder bijna. Ze wist te ontsnappen, maar een scheiding was het gevolg. Mijn vader nam al ons bezit mee. Van de ene op de andere dag leefde ik in armoede. Als puber liep ik vijf jaar op kapotte schoenen en in dezelfde kleren, een vreselijke periode. Ik belandde in de criminaliteit en richtte een bende op. Elk weekend knokten we met andere bendes. 

‘Op een dag stonden 25 rivaliserende bendeleden me op te wachten’

Toen op een gegeven moment 25 rivaliserende bendeleden me stonden op te wachten, dacht ik dat mijn laatste uur geslagen had. In paniek bad ik tot God: ‘Als U mij redt, zal ik mijn leven veranderen.’ Ik wist te ontkomen, ging in de Bijbel lezen en werd christen. Op een dag mocht ik mijn verhaal vertellen aan kansarme jongeren. Hun situatie raakte me, in hen herkende ik mijn eigen verhaal. Ik gun het hun dat ze ook uit het dal kunnen klimmen. Nu begeleid ik kansarme jongeren naar werk. Ik laat hun voelen dat er iemand is die van hen houdt en in hen gelooft.”

Bekijk ook deze video over het werk van Zakhele:

 

Paascollecte

Op 4 april, paaszondag, wordt er door veel gemeenten gecollecteerd voor het werk van PEN in Zuid-Afrika. Het project is onderdeel van de veertigdagentijdcampagne van Kerk in Actie, die als thema heeft: ‘Ik ben er voor jou.’

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: Albert Bredenhann