'Er is altijd iets beters om naar uit te kijken'

Naar de kerk gaan was voor Hannah Dekker (16) uit Amersfoort iets dat moest van thuis. Leuk was anders. Tot de woorden van een lied alles op de kop zetten. Nu gelooft ze bewust. “Jezus is er altijd voor me, wat er ook gebeurt.”

In de rubriek 'Ik geloof' vertellen kinderen en jongeren open en eerlijk over hun zoektocht naar God.

“Zolang ik me herinner, is kerkgang een must bij ons thuis. Ik dacht weleens: waarom moeten papa en mama nu geloven? Ik vond het vooral vervelend om iedere week weer naar de kerk te moeten. Dat veranderde een paar jaar geleden toen ik tijdens een vesper in de Stille Week enorm werd geraakt door een lied van Sela, ‘Als alles duister is’. Iets in me zei: ik weet het zeker, ik geloof.

Vanaf dat moment koos ik er echt zelf voor om te geloven.In onze Brugkerk is het best leuk voor jongeren. Dat ik daar vrienden ontmoet, is zeker een reden waarom ik het nóg fijner vind om te gaan. We zijn met een grote groep en eten vaak met elkaar. Onze club heet ‘Teatime with Jesus’. En zo voelt het ook: gezellig kletsen, maar ook met elkaar je geloof delen.”

Alleen staan

“In je dagelijks leven is geloven niet altijd even makkelijk. Soms voel ik me best alleen staan. Op de basisschool was ik de enige in de klas, nu op de middelbare school zijn er gelukkig wel vrienden die ook geloven. Met hen kan ik over allerlei geloofsonderwerpen praten. We voeren als vrienden onder elkaar best diepe gesprekken. Hoewel ieder van ons anders denkt over geloven, begrijpen we elkaar heel goed. Het geloof helpt me als ik het moeilijk heb. Dat ervoer ik toen ik een tijdje niet goed in mijn vel zat in de brugklas. Door te bidden, in de Bijbel te lezen of naar worshipmuziek te luisteren kom ik weer tot rust. Er is altijd iets beters om naar uit te kijken. Ik weet dat ik op God kan terugvallen. Jezus is er altijd voor je, wat er ook gebeurt.”

‘We voeren als vrienden onder elkaar best diepe gesprekken’

Nieuwe verbinding

“Toen we door de coronacrisis elke zondag thuis naar de dienst keken, merkte ik dat ik sneller afgeleid was. Het is toch anders dan een dienst samen beleven. Ik miste het zingen, maar ook mijn vrienden en de gezelligheid. Zo’n crisis zorgt ook voor nieuwe verbinding, bijvoorbeeld met ouderen. Met jongeren uit de kerk brengen we nu iedere week nieuwsbrieven rond bij ouderen. Ik geloof dat het weer goedkomt!”

Dankbaar leven, een (op)gave?

Bestel nu gratis het boekje #Dankbaar

Tekst: Tineke van der Stok | Foto: Niek Stam