Abonneer gratis op Petrus magazine

‘Ik denk dat het niet over is als je dood bent’

Naar de kerk gaat hij alleen met Kerst en Pasen, maar in het Kinderleerhuis hoort Merijn den Hertog (12) uit Tiel verhalen uit de Bijbel. “Eerst dacht ik er nooit over na, nu wel.”

“Ik hoorde van het Kinderleerhuis via juf Sandra, die op school godsdienstles geeft. Mijn school is niet christelijk. In de godsdienstles horen we over Jezus, maar bijvoorbeeld ook over het Suikerfeest. Thuis gaan we alleen met Kerst en Pasen naar de kerk.

Mijn oma Mieke is wel heel fanatiek: bij haar in Wormerveer ga ik altijd mee naar de kerk. Lang stilzitten is niet leuk, maar helpen wel. En dat mogen we daar! Bijvoorbeeld de kaarsen aansteken, collecteren en brood uitdelen bij het avondmaal. Echt vies trouwens, allemaal uit één beker drinken.”

Vriendschappen

“Bij het Kinderleerhuis praten we met een groepje kinderen over het geloof. We behandelen steeds een ander thema of een persoon uit de Bijbel, zoals Maria. Je krijgt er vragen over en opdrachten om iets op te zoeken in je Bijbel. Mooi om uit die bijzondere verhalen van David, Mozes of Jozef lessen te halen voor vriendschappen in je eigen leven. Ik leer er ook andere kinderen uit de kerk kennen. Een jongen uit onze straat is nu mijn vriend geworden. En het is heel tof om samen een spel als Sirkelslag te spelen!

‘Misschien worden verhalen wel groter gebracht dan ze zijn’

Wat ik er leer? Op een andere manier naar het geloof kijken. Ik denk nu wel dat het niet over is als je dood bent en dat mensen ons vanuit de hemel kunnen zien. Ook geloof ik dat God bestaat en dat er ooit een Jezus op aarde heeft rondgelopen. Maar ik geloof niet dat Hij is opgestaan. Ik denk dat Hij na het kruis gewoon is doodgegaan. Misschien worden verhalen wel groter gebracht dan ze zijn.”

Lekker racen

“Van mijn ouders moest ik naar het Kinderleerhuis om er dingen over het geloof te leren. Thuis bidden we wel en we lezen af en toe een bijbelverhaal, maar verder doen we er niet veel aan. Op zondag zijn we vaak druk met sporten. Wielrennen is echt mijn passie. Gewoon lekker racen en tactisch nadenken, bijvoorbeeld over het moment waarop je het beste kunt gaan sprinten. Veldrijden is ook gaaf, lekker met je fiets door de modder. Ik rijd mee in wedstrijden en wil heel graag winnen. Dat lukt best vaak, ik sta bijna altijd op het podium. Maar die bovenste plaats, dat is de mooiste.”

Tekst: Tineke van der Stok | Foto: Niek Stam

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)