Houd moed, heb lief

Vanuit de St. Janskerk in Gouda spreekt ds. Marco Batenburg over het thema 'Ik ben er voor jou'.

Bekijk de overdenking

Deze overdenking komt uit de eerste aflevering van 'Petrus in het land' (20 februari, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

Op veel kerken is het afgelopen jaar een spandoek opgehangen: ‘Houd moed, heb lief.’
Het is een oproep om het in deze lastige tijd vol te houden.
En om niet alleen voor jezelf te leven, maar ook voor de ander.

Ik moest denken aan de tijd dat onze dochter vaak in het ziekenhuis lag. Dat was een ingewikkelde tijd voor ons als ouders: we moesten voortdurend onze aandacht verdelen tussen onze kinderen. Een tijd die veel van ons vroeg. Maar tegelijk was het ook een bijzondere tijd, omdat er allerlei mensen op onze weg kwamen die met ons meeleefden. Die soms op een heel praktische manier voor ons zorgden.

Wat ik met mijn verstand wel wist, werd toen opeens heel concreet.
Wij kunnen als mensen niet zonder elkaar.
Ik niet zonder de ander.
De ander niet zonder mij.

Die gedachte heeft voor mij ook alles te maken met het geloof.
Jezus zegt: wees barmhartig, zoals Mijn vader in de hemel barmhartig is. En aan Jezus kun je zien hoe dat werkt. Aan hoe Hij met mensen omgaat. Hoe Hij woorden van troost spreekt, en hoop. Van vergeving en genezing. Ongeacht wie mensen zijn, ongeacht wat hun achtergrond is.

Zoals Jezus dat heeft voorgedaan, zo mogen ook wij die weg gaan. Niet om daarmee iets terug te ontvangen. Maar om de liefde die je zelf ontvangt, ook weer uit te delen aan een ander.
Omdat je zelf weet hoe het is om geliefd te zijn.

We merken het denk ik allemaal wel: het is er in coronatijd niet gemakkelijker op geworden om met elkaar mee te leven. Bezoekbeperkingen, verpleeghuizen op slot, begrafenissen in kleine kring. En als je elkaar niet tegenkomt, hoe kun je dan weten waar er nood is? En wie echt hulp nodig heeft?

Tegelijkertijd roepen de woorden van Jezus ook een verlangen bij mij wakker.
Om er écht te zijn voor die ander. Om werkelijk van betekenis te zijn en met een ander mee te leven. Ik denk aan die buurman, bij wie ook vóór corona al niemand op bezoek kwam.
Aan die Syrische moeder op het schoolplein, die ook als de winkels open zijn misschien niet zomaar nieuwe kleren kan betalen voor haar kind.
Aan die chronisch zieke oom of tante, die al maandenlang niet meer de deur uit kan, zelfs niet voor een boodschap.

‘Houd moed, heb lief.’
Als je er zó voor de ander kunt zijn, is het ook een stuk makkelijker om zélf moed te houden.

Beluister ook het lied uit deze aflevering:

Stap voor stap toeleven naar Pasen?

Bestel de veertigdagentijdkalender 2021