Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

'Hier voel ik me veilig en gelukkig'

In Myanmar is het op veel plekken onrustig. Daarom trekken veel mensen de grens met Thailand over. Ook kinderen, waaronder de 13-jarige Naw Shone Pa Pa Aung. Hij vond onderdak in een internaat waar hij aan zijn toekomst werkt.

Als gevolg van de langdurige conflicten in Myanmar (Birma) trekken veel Birmezen de grens met Thailand over, op zoek naar veiligheid en werk. Samen met de lokale partnerorganisatie MTC zet Kerk in Actie zich in voor opvang en scholing van kinderen die zich in de grensstreken van Myanmar en Thailand bevinden. De 13-jarige Naw Shone Pa Pa Aung werd geboren in de provincie Yangon in Myanmar, maar zit nu op school op een van de internaten van het MTC in Thailand. 

“Toen mijn ouders gingen scheiden, ging mijn moeder naar Bangkok om daar te werken. Ze liet mij achter bij familie in Myanmar. Daar heb ik een jaar gewoond, maar mijn familie woont in een gebied waar veel onlusten zijn. Ik moest vaak vanwege ongeregeldheden van de ene familie naar de andere verhuizen. Daarom vonden mijn moeder en mij familie het veiliger en beter wanneer ik naar Thailand zou gaan en in het internaat van het MTC zou gaan wonen. Zo zou ik ook school kunnen blijven volgen. Ik woon nu sinds 2016 in het internaat.

Mijn leven in het internaat is leuk en goed. Ik word wakker om 5.30 uur en start de morgen met een ochtendwijding. Dan gaan we in verschillende groepen ons ochtendcorvee doen. We hebben iedere morgen verschillende taken, zoals het schoonmaken van de toiletten, van het terrein, de afwas doen of koken. Ik vind het leuk om ochtendcorvee te doen, omdat het me helpt voor als ik op mezelf ga wonen. In de zomervakanties leer ik hier naaien en weven.   

Ik ben hier gelukkig en heb veel vrienden. De geestelijke en materiële ondersteuning die ik hier krijg zijn heel belangrijk voor mij. Zonder die steun zou ik niet verder kunnen met school, omdat mijn moeder niets verdient en honderden kilometers weg is. Onderwijs is op dit moment echt het belangrijkste in mijn leven. Ik geloof dat onderwijs mij kan helpen om mijn leven te veranderen en een betere toekomst te krijgen. 

Sinds ik naar Thailand ben verhuisd is mijn leven echt anders, en beter geworden. Voordat ik in het internaat kwam was mijn leven erg stressvol en ongelukkig. Ik moest vaak verhuizen en bij verschillende familieleden wonen. Nu ik naar Thailand ben verhuisd en in het internaat woon voel ik me veilig en gelukkig.”

Meer lezen over dit project van Kerk in Actie, of dit werk steunen? Bekijk het project 'Opvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen in Myanmar'.

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief