Abonneer gratis op Petrus magazine

‘Het geeft mijn leven inhoud en houvast’

Kerkgangers komen en gaan. Wat beweegt mensen om zich aan te sluiten bij een protestantse gemeente. Dianne van den Berg (54) groeide heel langzaam richting de kerk. ‘Het doet me goed. Het geeft mijn leven inhoud, houvast.’

“Ik ben gedoopt en zat op een christelijke school, maar veel verder ging het niet. Vanwege de sfeer en het zingen ging ik wel jarenlang naar de kerstnachtdienst in de protestantse kerk in Numansdorp, samen met twee – ook niet-kerkelijke – vriendinnen. Dat hoorde er een beetje bij. Ik voelde me altijd erg aangesproken in die kerk en dacht dan telkens: waarom ga ik niet vaker? Heel langzaam groeide ik daarnaartoe. Zo’n twintig jaar geleden heb ik eraan toegegeven. Het doet me goed. Het geeft mijn leven inhoud, houvast.”

“In het begin was alles nog vreemd en nieuw. Gaan staan en weer gaan zitten: ik deed maar gewoon de mensen na die naast mij zaten. De eerste keer dat ik het avondmaal meemaakte, wist ik niet wat me overkwam. En waarom elke zondag weer de paaskaars wordt aangestoken, begreep ik pas toen ik voor de eerste keer Pasen vierde in de kerk.”

‘Ik ervaar nu dat er altijd iemand is die me bijstaat’

“Ik heb wat gewoonten geïntegreerd in mijn dagelijks leven. Elke ochtend steek ik een klein exemplaar van de paaskaars aan. Ik doe dat aan de eettafel, waar ook het liedboek, de Bijbel, een leesrooster en een dagboek liggen. Ik bid en lees dan wat, zo aan het begin van de dag. Een enkele keer sla ik het over, dan gun ik me de tijd niet. Achteraf baal ik daarvan, het geeft namelijk veel rust. Mijn leven is al met al veel rijker geworden. Ik heb nu de ervaring dat er altijd iemand is die me bijstaat.”

“Mijn opa’s en oma’s waren ook gelovig, maar het geloof heeft mijn ouders ‘overgeslagen’. Laatst ging dominee André Troost voor, een neef van mijn moeder. Hij had het in de dienst nog over zijn en mijn familie. Ik besefte toen dat het geloof van generatie op generatie doorgaat. Het gaf me een goed gevoel dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Lees ook:

Tekst: Janet van Dijk | Foto: Leonard Walpot

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)