Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Heilige grond

Vanuit de Ter Coulsterkerk in Heiloo vertelt pastor André Martens over een bijzonder moment dat nieuwe grond onder de voeten gaf.

Deze overdenking komt uit de laatste aflevering van 'Petrus in het land' (10 april, KRO-NCRV). De hele aflevering terugkijken? Ga dan naar NPO Start.

'Henk was een man van weinig woorden. Geen woorden, maar daden. Mannen huilen niet. Ik kende Henk als een man die zijn hele leven hard had gewerkt. Om zijn gezin te kunnen onderhouden, voor brood op de plank. De laatste jaren lukte hem dat steeds minder, omdat zijn gezondheid achteruit ging. Maar hij deed zich altijd nog sterker voor dan hij was.

Nog niet zo lang geleden overleed hij. Ik zat in de huiskamer met zijn vrouw en gezin en zij vertelden verhalen over Henk. Dat Henk veel vertelde, maar nooit zoveel over wat er nu ten diepste in hem omging. Hij had wel een tekstje achtergelaten voor als hij zou komen te overlijden. En die tekst was uit Jesaja 26. Wij hebben een sterke stad. De HEER biedt ons redding als een wal, als een muur. En: Vertrouw altijd op de HEER, alleen op Hem, want de HEER is een rots sinds mensenheugenis.

Toen we dat gelezen hadden werd het stil. Niet een ongemakkelijke stilte, maar een stilte waarin iets gebeurde. Plotseling beseften we dat Henk hier zelf sprak. Dit waren zijn woorden, dit was zijn getuigenis. Hier raakte het verhaal van God het verhaal van deze ene mens. Ik besefte: hier moeten we een stap achteruit doen. Schoenen uit. Zitten en luisteren.

We stuitten op iets dat groter is dan onszelf, iets dat ons grond onder de voeten geeft. Iets dat betekenis geeft, iets dat bevrijdt. Het is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Je wordt er stil van. En zo'n moment is eigenlijk ook niet te regisseren of te plannen. Het overkomt je. Het valt je toe. En hebben we niet allemaal het verlangen naar dat moment waarop we in ons bestaan, in onze naaktheid, worden aangesproken en aangeraakt? Waar de echte verhalen verteld worden? Hebben we niet allemaal het verlangen naar Degene die zegt: 'Ik zal er zijn'? Het leven van dit gezin gaat verder en zij kunnen verder omdat ze grond onder de voeten hebben gekregen.

Ik ging naar buiten en was onder de indruk van wat hier gebeurd was. En ook dankbaar. En toen schoten de woorden van Dag Hammarskjöld bij mij naar boven. Woorden die voor mijzelf dierbaar zijn. Woorden die iets weergeven van het geheimenis dat er is als het verhaal van God het verhaal van mensen raakt:

Ik weet niet wie - of wat - de vraag stelde. Ik weet niet wanneer de vraag gesteld werd. Ik herinner me niet dat ik antwoordde. Maar eens zei ik ja tegen iemand - of iets. En vanaf dat moment heb ik de zekerheid dat mijn leven in overgave een doel heeft.'

---

Beluister ook het lied uit deze aflevering van Petrus in het land:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief