‘Geloven mag je doen zoals je wilt’

Wat hij op catechisatie leert? Bijvoorbeeld dat je mensen op allerlei manieren kunt helpen. Wessel van Olffen (14) uit Woerden, leerling van het Christelijk Gymnasium Utrecht, gaat eens per maand met vijf jongeren in gesprek. “We vergelijken bijbelverhalen met de tijd van nu.”

“Verhalen uit de Bijbel leren me veel. Vroeger luisterde ik bij mijn opa en oma na het eten graag naar het verhaal van Mozes. Nu ga ik maandelijks naar de catechisatiegroep van mijn kerk, de Lutherse Gemeente Woerden. Elke keer behandelen we een actueel onderwerp, bijvoorbeeld Halloween of Kerst.”

Goed nadenken

“Meestal zijn we met zijn vijven. We eten eerst samen, om beurten nemen we iets mee. De laatste keer heb ik lasagne met spinazie en kaas gemaakt, want ik vind koken best leuk. Volgens mij was het wel lekker, want het was helemaal op. Onze gesprekken kunnen behoorlijk lang doorgaan. Karin, onze kerkelijk werker, laat ons altijd goed nadenken over een bijbeltekst. Die vergelijken we met de tijd van nu. We lazen bijvoorbeeld uit de Bijbel over de barmhartige Samaritaan en bekeken een schilderij waarop het verhaal in de moderne tijd was geplaatst. Het mooie is dat je er voor jezelf een boodschap uit kunt halen en een les die je kunt onthouden.”

‘Soms heb ik best diepe gesprekken met vrienden’

“Op mijn school vieren we de christelijke feestdagen. Bij de godsdienstlessen leren we ook over andere geloven en perspectieven. Soms heb ik met vrienden onderling wel diepere gesprekken, maar gewoon herrie schoppen doen we ook. Zelf zing, dans en acteer ik graag. Ik sta graag op het podium en heb al een paar keer auditie gedaan om mee te doen aan een musical. Het leuke van acteren is dat je even uit de realiteit kunt stappen, in de huid van iemand anders. Het is een plek waar ik me helemaal thuis voel. Mijn droom? Hiermee op televisie komen.”

Regeltjes

“Sommige mensen zijn wat strikter in het geloof. Ik heb dan het idee dat ik dat ook moet zijn. Soms denk ik dat er allemaal regels zitten aan geloven, maar eigenlijk mag je geloven zoals je wilt. Het is fijn om tijdens de catechisatie over geloof te praten met andere jongeren. Ik heb er geleerd dat je naar je medemens moet omkijken en elkaar op allerlei manieren kunt helpen. Met de groep sturen we soms brieven naar regeringen van landen waar mensen onrechtvaardig gevangen zitten. En op mijn school hebben we geld opgehaald voor de bosbranden in Australië. Je kunt mensen op zoveel manieren helpen.”

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Tineke van der Stok | Foto: Werry Crone