Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Al gezien? De hartverscheurende documentaire For Sama

'For Sama' laat de wrede werkelijkheid in Syrië zien, door de ogen van een jong gezin.

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

Toen de film ‘For Sama’ uitkwam, was ik niet in de gelegenheid om deze te zien, ondanks alle lovende kritieken in de media en van vrienden en bekenden. Inmiddels is de documentaire te zien op NPO Plus. Ik keek hem met Mirjam, mijn vrouw, en we waren er allebei behoorlijk van slag van.

Sama is het dochtertje van Waad en Hamza, een stel dat leeft en werkt in Aleppo (Syrië). Zij is journalist, hij is arts.

Na de hoopvolle revolutie tegen het Assad-regime, krijgen ze elkaar lief en trouwen. Sama wordt geboren.

Maar het tij is gekeerd. Assad smoort de revolutie met keihard en nietsontziend geweld. Hij blijkt daarin nog wreder te zijn dan voor mogelijk gehouden. Hij schroomt niet om z'n eigen burgers met het zwaarste militaire materieel aan te vallen. Ook in Aleppo. Samen met de Russen maakt hij de stad en z'n bewoners letterlijk en figuurlijk kapot, inclusief het ziekenhuis, waar Hamza werkt en Waad filmt. Uiteindelijk wonen ze er ook, met hun dochtertje.

Hamza is onvermoeibaar en vindt een nieuw pand, waar hij en z'n medewerkers een ziekenhuis inrichten. Honderden gewonden worden er per dag binnengebracht. Waads camera registreert het: het peilloze verdriet van twee jongetjes, wier broertje is omgekomen bij een bombardement. Maar ook het wonder van een hoogzwangere en gewonde vrouw, uit wie via een spoedkeizersnede een schijnbaar levenloos baby'tje wordt gehaald. Maar de arts blijft het maar masseren en houdt het uiteindelijk zelfs op de kop, schuddend en slaand. En dan is daar de eerste huil, die klinkt naar nieuw leven, naar Pasen.

Maar wat voor een leven krijgen kinderen in zulke helse omstandigheden? In het ziekenhuis is geen stromend water meer, en Waad droomt alleen nog maar in rood, van al het bloed dat ze ziet, en dat ze zelfs huilt.

Uiteindelijk wordt het ziekenhuis belegerd en veroverd. Hamza, Waad en hun vrienden worden geëvacueerd. Ze kunnen ontkomen naar het buitenland.

De grote wens van filmmaker Waad is dat haar dochtertje Sama eens terug zal kunnen keren in Aleppo, en dat zij en haar kinderen wel in vrede kan leven. Ik hoop en bid dat die wens zal uitkomen.

Maar ik hoop ook dat zo'n verschrikkelijk regime van zo'n wreed dictator als Assad, met al degenen die hem steunen, ten val zal komen. Waarom liet en laat de internationale gemeenschap dit gebeuren? De docu is daarin ook een spiegel en een aanklacht.

Of blijven we ziende blind en horende doof? Dit prachtige land, met z'n mensen, als Waad, Hamza, Sama, en zovelen meer, gun je inderdaad vrede en gerechtigheid.

De documentaire 'For Sama' is te bekijken op NPO Plus. Bekijk hier de trailer:

 

Bekijk ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief