Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Feestelijk paasontbijt in Venlo

In Venlo spreekt kok Erik met Karin Groenewoud, die elk jaar een paasontbijt organiseert. Waarom doet ze dat? En wat betekent Pasen eigenlijk voor haar?

Ieder jaar op Eerste Paasdag dekt de Protestantse Gemeente Venlo de tafels voor een feestelijk paasontbijt. “We besteden daar echt aandacht aan”, vertelt Karin Groenewoud, die het ontbijt al meerdere keren heeft georganiseerd namens de Pastorale Raad. “Overal staan mooie bloemstukjes en er zijn lekkere broodjes en beleg.” Er komen zo’n veertig mensen, van jong tot oud. Vooral mensen uit de gemeente, maar soms ook familieleden die bijvoorbeeld bij hen logeren. 

Maar het is meer dan alleen een gezellig ontbijt. Karin: “We beginnen buiten bij een open vuur. Daar spreken we met elkaar uit dat de Heer waarlijk is opgestaan. Dat is de kern van ons ontbijt. Mensen zien dat ook letterlijk terug als ze aan tafel gaan. We hebben voor iedereen bijvoorbeeld een bladwijzer waarop staat: ‘De Heer is waarlijk opgestaan!’”

Het ontbijt eindigt met een lied. Dat lied wordt ieder jaar uitgekozen door iemand die mee-eet. “Zo hebben allerlei mensen op de een of andere manier een taak bij het ontbijt.”

Wat er over is na het eten wordt uitgedeeld aan mensen die dat goed kunnen gebruiken. Soms zijn dat mensen uit de gemeente, maar het kan ook een goed doel buiten de kerk zijn. Zoals de voedselbank, waarmee de diaconie goede contacten heeft. Er wordt dus niets verspild. Ook het geld dat overblijft van de vrijwillige bijdragen voor de onkosten gaat naar een goed doel.

“De maaltijd is heel feestelijk, het is een echte ontmoeting voor gemeenteleden. En dat terwijl we vieren dat het Pasen is. Mooier kan toch eigenlijk niet?”

Ook een paasontbijt organiseren? Het recept van de havermoutpannenkoekjes vindt u in de laatste editie van Petrus.

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?