Eigen baas op de jeugdvereniging

Patat in de pauzes, een eigen jeugdhonk en stevige gesprekken over geloof en leven. In Westbroek bepalen de jongeren van de jeugdvereniging zelf hoe hun vrijdagavonden eruitzien.

Wie langskomt tijdens het jaarlijkse kampweekend van jeugdvereniging Immanuël kan de schrik van zijn leven krijgen. Erwoud van der Linden (21) vertelt: “Het is weleens gebeurd dat een van de jongens de meisjesslaapzaal inging en weer wegglipte met een leeg doosje. Midden tussen de gillende meiden vond de losgelaten rat zijn plekje: in een toilettas.”

Erwoud, bestuurslid van de jeugdvereniging, is ervan overtuigd dat 99 procent van de jongeren dit weekend – op een ‘geheime’ locatie – bestempelt als de leukste activiteit van het jaar. “In dat weekend vormt de groep zich. Jongeren die voor het eerst meegaan, ontdekken dan dat de oudere leden toch niet eng zijn.”

Café om de hoek

Er is een zevenkoppig bestuur, er zijn statuten en er zijn vijf commissies waarvan je deel kunt uitmaken. Maar de jeugdvereniging van de Hervormde Gemeente Westbroek bestaat vooral uit vrienden die elkaar elke vrijdagavond ontmoeten. Jongeren vanaf 16 jaar zijn welkom, de oudste deelnemer is 22 jaar.

Jarenlang kwamen ze samen in een onpersoonlijke zaal achter de kerk, met als voordeel de cafetaria om de hoek. Daar konden ze tijdens de pauze een patatje halen. Inmiddels hebben ze een eigen ruimte gevonden. Die knappen ze nu op tot een jeugdhonk.

In een commissie

Iedereen die bij de jeugdvereniging komt, mag het eerste jaar ‘consumeren’. Maar het jaar daarop gaan de nieuwe leden aan de slag. Het bestuur vraagt alle jongeren om deel uit te maken van een commissie en een of twee keer in het seizoen een bijbelstudie te verzorgen. Iedere commissie heeft een eigen taak, zoals het organiseren van zomeractiviteiten of van de dienst op Tweede Paasdag.

‘Ik vond het stoer dat ik als zestienjarige in een commissie ging’

Jeugdouderling Marko Hardeman: “Ze regelen veel zelf. Ze zijn jaarlijks ook betrokken bij enkele acties, onder andere voor een goed doel. Als gemeente zijn we blij met zo’n grote, actieve groep.” Bestuurslid Rudie van Oostrum (19) beaamt dat: “We zien dat de jongeren de taken oppakken. Het klimaat is ook dat dat leuk is om te doen.” Erwoud: “Ze voelen dat ze invloed hebben.” Bestuurslid Ruben van Renswoude (22): “Toen ik zelf als zestienjarige in een commissie ging, vond ik dat stoer.”

Jongeren de baas

Wat zetten de jongeren op de agenda van een seizoen? Ruben: “De leden doen suggesties voor inhoudelijke onderwerpen en uitjes. We hebben tradities en daar zoeken we als bestuur nieuwe activiteiten bij, zoals het bezoeken van een escaperoom. Ook als het om de onderwerpen gaat, zijn de jongeren de baas.”

Erwoud: “We streven naar een evenwicht tussen bijbelstudies en leuke activiteiten.” Onder leiding van een bestuurslid werken de jongeren de bijbelstudies uit. Rudie: “Het doel is dat we over het geloof praten met leeftijdgenoten. Als we dat in alle vrijheid doen, is ons seizoen geslaagd.”

Groeien

Op de jeugdvereniging kan over van alles worden gesproken. Zo praatten de jongeren over het huwelijk en seksualiteit, sterrenbeelden, en wijsheid. Volgens jeugdouderling Marko verschillen ze qua leeftijd, afkomst en opleidingsniveau. “Ze denken heel divers. Door samen te praten, leren ze van elkaar. Daardoor groei je als jongere en als gemeente.”
Ook het onderwerp geloofstwijfel levert veel interessante gesprekken op. “Die zorgen er niet voor dat twijfels verdwijnen. Maar door te horen hoe anderen ermee omgaan, kun je weer verder.”

Het is voor hen heel vanzelfsprekend: in Westbroek bepalen en organiseren de jongeren alles zelf. Zelden komt er een kerkenraadslid naar een jv-avond. Rudie: “De kerkenraad geeft ons alle vrijheid.” “Met elkaar bouwen we aan de gemeente Westbroek”, constateert Erwoud. Ruben: “Weet je wat een van de mooiste dingen is? Jongeren zijn in het begin vaak wat stil in de groep. Van de oudsten krijgen ze vervolgens al die verschillende meningen mee. En op een dag nemen ze zelf het woord.”

Ideeën nodig?

Op zoek naar ideeën voor het jeugdwerk in het nieuwe kerkelijk seizoen? In de werkvormendatabase van Jong Protestant staan bijna 1.500 werkvormen voor clubavonden en catechisatie. Je kunt selecteren op leeftijd, duur van het programma, thema, soort werkvorm en methode.

Tekst: Marian Timmermans | Foto: Nienke van Denderen