Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

Een urgent theaterstuk: 'Dit gaat over onze toekomst'

Voor pioniersplek Het Weilandklooster is ‘zorg voor de aarde’ een kernthema. Joyce Schoon werkt samen met een groep jongeren aan een theatervoorstelling, en merkt: dit gáát ergens over.

Het wordt tijd dat we het hebben over
onze namen die we als lege
snoepverpakkingen hebben achtergelaten in 
de wegzakaarde.

Dit zijn onze welverdiende dingen, 
die in onze oren
en tussen onze tenen zitten.

Dit zijn onze gedachten die van de
dingen god hebben gemaakt en van
god een ding.

Vijf jongeren lopen geblinddoekt door het veld. Een lange jongeman komt aanlopen en kiepert een koffer met plastic afval achter hen leeg. De groep draait zich geschrokken om.
Op een veldje bij Gouda werk ik met zeven jongvolwassenen aan de theatervoorstelling ‘Escaperoom Terra’. Het stuk gaat over vrienden die in een escaperoom geconfronteerd worden met de vraagstukken rond klimaat. De jongeren hebben eerder meegedaan aan een week over duurzaamheid. Met dit theaterstuk willen we mensen aan het denken zetten. Allereerst onszelf.

We willen mensen raken met onze vragen

In het Weilandklooster is zorg voor de aarde een kernthema. Terwijl we op zoek zijn naar een vaste locatie, draaien we volop activiteiten die passen bij onze missie, zoals dit theaterstuk. Zo bouwen we aan een betrokken community.

Iedereen in de groep doet mee aan het maakproces. De een bedenkt muziek, een ander helpt met de regie, weer een ander schrijft teksten, zoals het gedicht hierboven. Het proces is dynamisch en verrassend. Ik geniet ervan als de jongeren loskomen in een theater- of dansimprovisatie, of als iemand ineens een goede ingeving heeft. Ik ervaar dat als inspiratie van de Heilige Geest, die met ons meewerkt.

Als begin hebben we samen de film 'A life on our planet' van David Attenborough bekeken. Iedereen voelde: dit gaat ergens over. Toen we het hadden over het doel van de voorstelling, waren we het erover eens dat het niet over praktische oplossingen zou gaan en dat we ook niet met een vingertje zouden wijzen. We willen de mensen raken met onze vrágen. En de urgentie laten zien, want de tijd dringt en het gaat over onze toekomst.

---

Het Weilandklooster

Steeds meer mensen hebben honger naar stilte en bezinning, weten Joyce Schoon en Mariëtte Sneep uit Gouda. Daarom zetten zij het Weilandklooster op, in het Groene Hart. Dat moet een landelijke, duurzame plek worden om op adem te komen en zorg te dragen voor de aarde, mét een kapel, een voedselbos en een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn inmiddels al bezinningsactiviteiten in het groen, zie weilandklooster.nl. De Protestantse Kerk Gouda steunt het pioniersproject, het zoeken is nog naar meer fondsen en een geschikte locatie.

Onlangs was Joyce te gast in tv-programma Petrus in het land. Bekijk de reportage op YouTube!

De toekomst van de schepping

Moeten wij de aarde redden?

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)