Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Countless branches: de troost van muziek

Predikant Kees van den Berg moet tijdens een pastoraal bezoek opeens aan de nieuwe cd van Bill Fay denken.

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

“Van J. kreeg ik nog deze cd. Het is de muziek die klonk in de dienst.” Ze pakt de gebrande cd uit het hoesje en stopt hem in de speler. Ik heb net daarvoor met haar uit de Bijbel gelezen en gebeden. Het was mijn eerste bezoek na het overlijden van haar vriend. Er was genoeg gespreksstof geweest. Maar nu wil ze nog graag een keer één van de stukken laten horen, die de zoon van haar vriend voor zijn vader had ingespeeld, op zijn vleugel, in zijn eigen appartement. Het had geklonken tijdens de dienst en bij het uitdragen van zijn vader.

We luisteren er samen naar. “Ik vind dit zo mooi”, mijmert ze. We zijn weer stil en halen ons hart op aan de prachtige muziek. Mijn eigen blik gaat richting het raam van haar flat. “Wat heb je hier toch een mooi uitzicht”, zeg ik, “vooral die bomen zijn zo prachtig.” “Bedoel je de treurwilg?”, zegt ze. “Zeker”, zeg ik, “ik vind treurwilgen mooie bomen, juist in hun sierlijkheid en grilligheid. Maar ik vind die boom erachter, met die nog dikkere stam, eigenlijk nog imposanter.”

Ze knikt. “Weet je waar ik nu opeens aan moet denken?”, vervolg ik. “Aan de nieuwe cd van Bill Fay. Bill Fay ken je toch?” Ze knikt opnieuw. En ik weet het weer: ooit was ze helemaal gevallen voor zijn liedje 'Thank You, Lord'. Ik ga verder: “Bill Fay heeft een nieuw album. 'Countless Branches’ - ontelbare takken - heet die plaat. In het titelnummer zingt Fay dat hij onder een boom zit. Het betreft zijn 'family tree', z'n stamboom zeg maar. En dan moet hij opeens denken aan het woord dat Abraham van God kreeg: dat in hem en in zijn zaad alle families van de aarde gezegend zullen worden... Zal ik het, als ik thuis ben, naar je mailen?”

Zo gezegd, zo gedaan. Ik zoek de YouTube-link op , - hoor en passant dat hier de piano ook het hoofdinstrument is, met een troostende cello erbij - zet deze in de mail en tik de tekst voor haar erbij: 

Countless branches

I’m sitting here beneath the family tree,
Countless branches above me,
And in the forest, countless trees…
I’m thinking ‘bout the word,
The word that Abraham heard,
In thee and in thy seed
Shall all families of the earth be blessed…
I heard voices echoing,
Through the forest of family trees,
How long, how long, til break of day…
I’m sitting here beneath the family tree.

Niet lang daarna komt er van haar kant een mailtje terug, waarin ze voor het liedje bedankt. In korte zinnen schrijft ze dat het veel bij haar opgeroepen heeft, vooral m.b.t. haar overleden vriend. Bill Fay moest eens weten...

---

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Foto: Pixabay