De reis van Maria

Samen zingen in een volle kerk gaat dit jaar niet lukken. Maar we kunnen wel samen, of in kleine kring, rond Kerst woorden van geloof en muziek delen. De Ontmoetingskerk in Rhenen ontwikkelde een animatiefilm in combinatie met een liturgie om thuis op een willekeurig moment Kerst te vieren.

Inge de Jong, predikant van de Ontmoetingskerk, is enthousiast. “In de periode voor Kerst gingen we op zoek naar wat in deze tijd nog wel mogelijk was. Normaal gesproken hadden we meerdere kerstvieringen voor verschillende groepen. Daarnaast verstuurden we ieder jaar een bemoedigende kerstkaart. Dat laatste doen we dit jaar weer, maar we hebben daar nu een huisliturgie aan toegevoegd. De huisliturgie bestaat uit een mix van klassieke en moderne liederen.”

Voor deze huisliturgie heeft de Ontmoetingskerk samengewerkt met jongeren uit de gemeente die voor hun opleiding animatievideo’s maken. De animatiefilm is kort maar de boodschap is helder, vertelt De Jong. Terwijl Maria haar koffer aan het pakken is om op reis te gaan, vraagt Maria zich af of ze alles heeft wat nodig is. Uiteindelijk komt ze uit bij de woorden vertrouwen, geloof, hoop en liefde. Dat is alles wat ze nodig heeft, beseft ze. De Jong: “Zeker in deze tijd is het goed om te beseffen dat we eigenlijk alles al hebben.”

De filmmakers zijn Amber de Jong en Sanne Noppert. Amber: “Het begon met een schoolopdracht eerder dit jaar. Toen bespraken we of we niet iets moois met Kerst konden doen. Eerst hebben we samen met de dominee een verhaal gekozen. Mijn rol was het verhaal visualiseren en zo de gedachtewereld van Maria bouwen. Dit heb ik in een 3D-animatie verwerkt. Deze animatiefilm is beeld voor beeld opgebouwd. In totaal zijn we er wel meer dan 60 uur mee bezig geweest.”

De Jong hoopt dat veel mensen nieuwsgierig worden en het filmpje gaan bekijken. “We zien dit als een cadeautje voor de gemeente. We geven iets in een tijd dat veel mensen met lege handen zitten.”

Bekijk hier de huisliturgie.

Lees ook: