De keuze van Saskia Vogelaar: groener leven

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuzes maken gelovigen van nu in hun dagelijks leven? Saskia Vogelaar (42) uit Soest is groener gaan leven. Zo wil ze bijdragen aan een meer duurzame samenleving.

Waarom heb je deze keuze gemaakt?

“Ik ben echt wakker geworden: de manier waarop wij met de aarde omgaan, kan niet langer. Als christenen hebben we zelfs de opdracht om er goed mee om te gaan. De samenleving staat voor een grote opgave en ik kan daar mijn steentje aan bijdragen.”

‘De manier waarop wij met de aarde omgaan, kan niet langer’

Wat betekent dit voor je dagelijks leven?

“We hebben als gezin de luxe dat we ons een warmtepomp en zonnepanelen kunnen veroorloven. We vliegen bijna niet meer, we koken met de seizoenen mee, eten minder dierlijke producten en zo lokaal mogelijk. Het is een kwestie van een balans zoeken tussen genieten van het leven en kiezen voor duurzaamheid.”

Je was lid van de werkgroep Groene Kerk in Soest. Hoe maak je groen leven concreet voor de gemeente?

“Dat is nog lastig. We hebben bijvoorbeeld een avond gehouden over klimaat en vervoer, en een avond over energie. We gaan van vier kerkgebouwen terug naar twee en we hebben voor elkaar gekregen dat bij de herinrichting van die twee wordt gelet op duurzaamheid. Op papier voldoen we aan het criterium Groene Kerk. Maar het bordje hangen we pas op als we vinden dat we ver genoeg zijn.”

Wat heeft het je opgeleverd?

“Dat ik me bewust ben geworden van mijn consumeergedrag. Bij elke aankoop kijk ik waar het product vandaan komt en hoelang ik ermee doe.”

Heb je tips?

“Als je iets kúnt doen, moet je het doen. Dat hoeft geen geld te kosten. Je kunt kiezen om minder vlees te eten, geen voedsel te verspillen, langer te doen met je kleding, geen spullen ‘zomaar’ te kopen, en een NEE/NEE-sticker op je deur te plakken. En kom met de fiets naar de kerk in plaats van met de auto.”

Zijn wij als mensen verantwoordelijk voor de toekomst van de schepping? Die vraag staat centraal tijdens het Petrus Festival 2021, met o.a. sterrenkundige Heino Falcke, presentator Talitha Muusse en de Petrus-band. Kijk live mee vanaf 20.00 uur!

De toekomst van de schepping

Moeten wij de aarde redden?

Tekst: Janet van Dijk | Foto: Nienke van Denderen