Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

De keuze van Hilbert Annen: praktische hulp bieden

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuze maken gelovigen van nu in het dagelijks leven? Hilbert Annen (65) uit Groningen klust als vrijwilliger voor HipHelpt bij mensen die praktische hulp nodig hebben.

Waarom heeft u deze keuze gemaakt?

“Ik ben diaken bij wijkgemeente De Fontein. Als diaconie boden we vooral financiële hulp aan mensen die dat nodig hebben. In 2008 gingen we op zoek naar meer manieren om hulp te bieden. We kwamen terecht bij stichting HipHelpt. Deze stichting zorgt dat mensen praktische hulp krijgen van buurtgenoten, bijvoorbeeld bij een grote schoonmaak. Ik heb mij meteen aangemeld als vrijwilliger.”

Welke rol speelde uw geloof hierbij?

“De Bijbel roept ons op om onze naasten te helpen. Stichting HipHelpt is er voor mensen die verder echt door niemand anders geholpen worden. Voor mijzelf is het aanbieden van praktische hulp een passende manier om mijn naasten te helpen.”

Levert het u iets op?

“Ik doe vooral technische klusjes. Dat kost veel energie. Maar: klussen werkt ontspannend en ik krijg er een goed gevoel voor terug. Ik was ooit een hele dag in de weer bij een islamitisch gezin. De heer des huizes was heel dankbaar. Hij greep mijn handen en zei: ik bid voor uw gezondheid. In hun cultuur is dat een teken van groot respect.”

Heeft u tips voor mensen?

“Ik zou zeggen: gewoon doen. In ons eentje redden we het niet, met z’n allen worden we een groot netwerk van helpers.”

Ook aan de slag? Een lamp ophangen, een praatje maken, samen wandelen: door heel Nederland bieden vrijwilligers dit soort praktische hulp aan buurtgenoten. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, heeft HipHelpt een helpdesk en een app. In alle plaatsen werkt HipHelpt samen met lokale kerken. Vrijwilligers geven hun eigen kerk zo een gezicht. Kijk voor meer informatie op hiphelpt.nl/hulp-bieden

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Tekst: Judith van der Spoel | Foto: Sjaak Verboom