Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer u op Petrus Magazine

De keuze van Chris de Jong: niet meer vliegen

Toen Jezus hem riep, liet Petrus zijn netten meteen liggen. Welke keuzes maken gelovigen van nu als ze Jezus in hun dagelijks leven willen volgen? Chris de Jong (57) uit Culemborg kiest ervoor om niet meer te vliegen. Het is zijn bijdrage aan het behoud van Gods schepping.

Waarom heeft u deze keuze gemaakt?

Lachend: “Zodat ze tegen mij niet kunnen zeggen: ‘Ok boomer!’ Het schiet niet op met de klimaatonderhandelingen, we zijn zelf aan zet. Vliegen is een van de meest vervuilende dingen die je als consument kunt doen. Dat doe ik dus niet meer.”

"Ik voel me verantwoordelijk om zorg te dragen voor dit geschenk"

Hoe komt u erbij om hiervoor te kiezen?

“De mens krijgt in Genesis toestemming om vruchten te plukken, maar de bomen moeten blijven staan. Als ik nadenk over dit bijbelgedeelte, voel ik me verantwoordelijk om zorg te dragen voor dit geschenk.”

Wat betekent deze keuze voor uw dagelijks leven?

“Minder verre reizen maken. Mijn echtgenote wilde graag naar Ghana. We hebben samen een alternatief gevonden, we gaan naar Albanië. Eerst met de trein en daarna met de boot. De reis is echt een onderdeel geworden van onze vakantie.”

Snappen andere mensen dat u dit doet?

“Ik wil natuurlijk graag dat iedereen gaat inzien dat de schaal waarop we nu vliegen gigantische overlast veroorzaakt. Veel mensen vinden het wel overdreven. Ik probeer uit te leggen dat de prijzen niet kloppen, de discussie schuw ik niet.”

Wat levert het u op?

“Een ontspannen reis, een oefening in slow living. Je ervaart de afstand, je hebt betere gesprekken en een schoon geweten, dat is voor protestanten altijd prettig.”

"Vraag jezelf af of je zo nodig naar de andere kant van de planeet moet"

Heeft u tips voor andere mensen?

“Veel protestanten hebben een sobere inborst, laat die leidend zijn. Vraag jezelf af of je zo nodig naar de andere kant van de planeet moet. Vermijd ook de goedkope stunts van vliegmaatschappijen. De site van de Treinreiswinkel is goed.”

Word gratis abonnee

Petrus gratis in de brievenbus?

Tekst: Jelske de Kuiper | Foto: Jörgen Caris