‘De kerk is een goede nummer twee’

Kerkgangers komen en gaan. Wat beweegt mensen om zich aan te sluiten bij een protestantse gemeente. Jolanda Broekate (59) kwam de kerk in via haar man die geraakt werd tijdens een uitvaartdienst. ‘Bijna elke zondag ontvang ik er iets wat speciaal voor mij bestemd lijkt – alsof God me toespreekt.’

“Ook al ben ik van huis uit niet kerkelijk, toch kreeg ik altijd een verlangen naar rust als ik langs de kerk in mijn buurt liep. Ik had een bepaald gevoel bij de kerk – en mijn man Dick had dat ook. Hij was grootgebracht in een kerkelijk milieu, maar had zich laten uitschrijven. Maar ook bij hem haakte er iets aan. Daarom hadden we het er weleens over om lid te worden. We zouden dat dan samen doen.

Vorig jaar stootte Dick mij opeens aan tijdens de uitvaartdienst van een goede vriend: ‘Dit wil ik ook.’ Hij voelde dat hij klaar was voor de stap naar de kerk. Dat had er ook mee te maken dat hij al drie keer voor de dood was weggesleept. In 1998 kreeg hij zijn eerste hartinfarct. Daarna volgden jaren met dotteren, een openhartoperatie, een hersenbloeding en depressiviteit.

‘Ik weet dat ik alles bij God kan neerleggen’

Ik heb de dominee die de uitvaartdienst deed een mail gestuurd en verteld over Dicks ziekte en onze gedachten. Een half uur later belde hij al. Dat leidde uiteindelijk tot onze kerkgang en lidmaatschap. We bereidden ons ook voor op onze doop en belijdenis in de paasnacht. Maar dat traject moest ik alleen lopen: Dick overleed vorig najaar.

Voor mij is de kerk in Borne een warm bad. Veel mensen steunen me. En ik weet dat ik alles bij God kan neerleggen. Ik zit ook in een kerkkoor en ben onlangs begonnen met de cursus Theologische Vorming Gemeenteleden. Ik heb natuurlijk veel gemist, nu vind ik inzicht en verdieping.

‘Bijna elke zondag ontvang ik iets wat voor mij bedoeld lijkt’

Mijn gezin, met mijn kinderen en kleinkinderen, staat bovenaan. Maar de kerk is nummer twee. Ze heeft een grote plek in mijn leven. Bijna elke zondag ontvang ik er iets wat speciaal voor mij bestemd lijkt – alsof God me toespreekt.”

Bekijk ook:

Tekst: Janet van Dijk | Foto: Leonard Walpot