Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

'Da 5 Bloods': Over the top en toch raak

Predikant Kees van den Berg tipt de film 'Da 5 Bloods', een film over vier zwarte Vietnamveteranen die teruggaan naar het land waar ze hun zinloze strijd vochten.

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

Of het zo strak gepland is, weet ik niet, maar 'Da 5 Bloods', de nieuwe film van Spike Lee, komt wel op een uitgelezen moment uit. Het gaat in de film over vier zwarte Vietnamveteranen die teruggaan naar het land waar ze hun zinloze strijd vochten: 'een immorele oorlog die niet de onze was, voor rechten die we niet hadden', zoals één van de veteranen in de film het verwoordt. En juist vandaag gaat het in Amerika en wereldwijd over de rechten van gekleurde mensen. Netflix biedt de film sinds kort een podium. En terecht.

De veteranen gaan terug naar Vietnam om het graf van hun gesneuvelde makker Stormin' Norman te zoeken, maar een ander doel is misschien nog wel belangrijker voor ze: ze weten dat daar in de jungle een grote goudschat ligt. En juist dat goud brengt hun brotherhood aan het wankelen.

Twee en een half uur duurt de film. Ik heb me geen seconde verveeld: de film zit vol humor, spanning, grotesk geweld en gekte. Lee schakelt tussen het heden van hun zoektocht en het verleden van de oorlog eind jaren '60. Daarbij laat hij de veteranen vechten in hun huidige leeftijd: dus als stramme zeventigers. Met andere woorden: die oorlog krijgen ze nooit meer uit hun kop. Die zit in hen.

Tegelijk ligt het er allemaal ook wel behoorlijk dik bovenop. Natuurlijk, Spike Lee is vanaf z'n eerste film een activist. Hij wil met z'n films niet alleen een verhaal vertellen, maar ook een boodschap overbrengen. Maar soms krijgt dan de schoolmeester in hem de overhand. Terwijl het verhaal eigenlijk te goed is, om al die uitleg en toepassingen te geven.

Maar daar staat dus ook genoeg goeds tegenover. Niet in de laatste plaats de geweldige soundtrack, waarbij soullegende Marvin Gaye een prominente rol speelt. De scène waarbij de meest getraumatiseerde Paul z'n eigen graf moet graven, terwijl hij 'God is my friend' van Marvin Gaye zingt, raakte me diep. Dat geldt ook voor de hallucinante ontmoeting van Paul met z'n gesneuvelde makker Stormin' Norman, die door zijn geweer om het leven kwam. Norman vergeeft hem.

Hier weet Lee mij het diepst te treffen. Uiteindelijk is 'Da 5 Bloods' ook en vooral een film over liefde en vergeving, maar dan wel in een rauwe, geflipte wereld.

Bekijk hier de trailer van 'Da 5 Bloods':

 

Lees ook:

 

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief