Abonneer u op Petrus Magazine

Christina van Saane (15) in Beiroet: 'Het was een enorme klap'

Ze woont met haar ouders en broertje in Beiroet en maakte de verwoestende explosie van dichtbij mee. Christina (15), dochter van Kerk in Actie-medewerker Wilbert van Saane, vertelt over de schok en hoe ze hielp bij het eerste herstel van de stad waar ze al tien jaar woont.

Christina en haar broertje Pieter wonen met hun ouders Wilbert en Rima van Saane in Beiroet. Haar vader geeft er les op de Near East School of Theology, haar moeder is predikant en geeft ook les op dezelfde school. Op het moment van de explosie was het gezin gelukkig op veilige afstand buiten de stad. De schrik was wel enorm, vertelt Christina:

“Mijn vriendin en ik stonden op de trap en hoorden ineens die enorme klap. Door de luchtdruk vielen we bijna om. Ik dacht even: o nee, we gaan dood. Mijn vriendin dook ineen op de trap, maar ik rende naar boven om mijn moeder te vertellen dat we oké waren.”

Twee vrienden van haar kwamen er minder goed vanaf. “Een paar vrienden wonen heel dicht bij de plek waar de explosie plaatsvond. Een van hen was helemaal alleen thuis. Hij stond naast het raam om te zien waar de rook vandaan kwam, en had niet genoeg tijd om weg te rennen op het moment dat de explosie plaatsvond. Hij kreeg al het glas op zich en heeft nu hechtingen op zijn gezicht, op zijn rug, op zijn armen en op zijn benen. Echt overal. Een andere vriendin was met haar moeder thuis. Zij stonden een beetje verder weg van het raam om naar de rook te kijken. Zij hebben alleen snijwonden op hun benen.”

Voedselpakketten

De dagen na de explosie was er veel te doen, vertelt ze. “Die eerste week is een van mijn vriendinnen hier komen logeren omdat haar huis helemaal niet bewoonbaar was. En ik ben naar Beiroet gegaan om onze kerk op te ruimen. Alle ramen waren gebroken, dus we hebben heel veel glas weggehaald. Ook alle banken in de kerk moesten we opruimen.

Met de tieners van de kerk zijn we vervolgens naar de supermarkt gegaan en hebben we heel veel eten gekocht. Dat hebben we toen in voedselpakketten gestopt en daarna zijn we langs de huizen van de mensen in Beiroet gegaan en hebben de voedselpakketten aan hen gegeven.” De nood is nog steeds hoog, ziet ze. “Ik hoop dat mensen blijven praten over wat hier in Beiroet gaande is, want hulp blijft hard nodig.”

Kerk in Actie helpt getroffenen

Door de enorme explosie in de haven van Beiroet zijn bijna 200 doden en duizenden gewonden gevallen. Zeker de helft van de stad is beschadigd en 300.000 mensen zijn dakloos. De nood is hoog: Libanon zucht al onder een zware economische crisis en de gevolgen van de coronacrisis. Kerk in Actie is noodhulp gestart via het internationale kerkelijk netwerk en via de eigen partners ter plekke. Uw steun voor Libanon is zeer hard nodig! Ga naar kerkinactie.nl/libanon voor alle informatie.

Lees ook: