Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Bidden in coronatijd

“Bidden verlicht het donker in mij en om mij”, schreef de monnik Anselm Grün. Classispredikant Wim Beekman deelt een aantal gebeden die hem raken in coronatijd.

Leo Fijen heeft een succesvol boekje uitgebracht: Bidden in tijden van afstand en verwarring. Met bekende gelovigen als Anselm Grün, Antoine Bodar en Herman Finkers. 

Er zijn in korte tijd 23.000 exemplaren van verkocht, een aantal dat gewoonlijk alleen door romans en sportboeken gehaald wordt. Of ik er misschien een column over wil schrijven. Leo is een man met een missie. 

Velen hebben op weg van Allerheiligen naar Kerstmis hun mooiste gebeden aan Leo aangeboden. Het boekje bevat een schat aan teksten. Het zijn niet enkel de verbindende woorden tussen de gebeden die mij raken, het zijn vooral de gebeden zelf die me pakken.  

Een gebed is een venster op je ziel. Op het verlangen dat diep in je huist, op zorgen en vrees die er in je omgaan. Esther Mary Walker ‘verbidt’ de last van het ouder worden in haar gebed Op mijn laatste reis: 

Heer, zegen hen die begrip hebben voor mijn wankele tred en mijn bevende hand. Zegen hen die weten dat ik tegenwoordig moeite heb om hen te verstaan. Zegen hen die lijken te aanvaarden dat ik minder goed zie en trager van begrip ben. (…)  Zegen hen die me nooit zeggen: ‘Dit is nu al de tweede keer dat je me dit vertelt’. 

Bidden is eerlijk zijn. Tegen jezelf en anderen. En oprecht durven zijn tegenover de lieve Heer. Dat troost, helpt je te aanvaarden, en geeft kracht om verder te gaan. Bidden kan je ook helpen knopen te ontwarren, kan ruimte maken, en brengt je bij je dankbaarheid. 

Heer, ik heb genoeg. Twee ogen als diamanten zo kostbaar, een mond om te fluiten en een gezondheid die niet te betalen is. Een zon aan de hemel, een dak boven mijn hoofd. Werk voor mijn handen. Een welgevulde tafel om van te eten. Ik heb mensen om lief te hebben, Heer ik heb genoeg. (Bron niet genoemd.)

Bidden helpt, zegt Leo Fijen. “Rituelen helpen om het uit te houden als het donker is. En het is best duister nu het virus van corona weer aan een opmars bezig is en ons allemaal wordt gezegd: blijf thuis, (…) houdt afstand.” “Bidden verlicht het donker in mij en om mij”, schrijft de monnik Anselm Grün. “Ik steek altijd een kaars aan wanneer ik bid.” 

Met opzet komt het boekje nu uit. In de tijd van Allerheiligen tot Kerstmis. De tijd dat wij overal het licht volop laten schijnen. De weken waarin we ieder op eigen wijze ons best doen ‘liever een kaars te ontsteken dan de duisternis te vervloeken’. In coronatijd doen we dat eerder, bewuster en meer dan ooit. 

Tot slot mijn eigen, dagelijkse gebed. Het klassieke ‘Serenity Prayer’: God, geef me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen; moed om te veranderen wat ik kan veranderen; en wijsheid om tussen deze twee te onderscheiden.

Lees ook:

Dankbaar leven, een (op)gave?

Bestel nu gratis het boekje #Dankbaar