Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus magazine

Bibi (40): ‘Het meel is op, het brood ook. Ik heb alleen nog een beetje rijst’

In Afghanistan dreigt  voor 8 miljoen mensen acute hongersnood. De nood is hoog: moeders kunnen hun kinderen nauwelijks meer te eten geven. Samen met lokale partners biedt Kerk in Actie noodhulp in het geteisterde land. Er worden voedselpakketen met meel, rijst, olie, suiker en zout uitgedeeld en de allerkleinsten krijgen energierijke bijvoeding.  

Nauwelijks te eten

De dreigende situatie is in het hele land voelbaar. In de provincie Nangarhar in Oost-Afghanistan, dreigt hongersnood voor een half miljoen mensen. Bibi (40), moeder van een groot gezin, kan haar kinderen nauwelijks meer te eten geven. "De laatste paar maanden lijden we echt honger. Het meel en brood zijn op. Ik heb alleen nog een klein beetje rijst."

Bibi woont met haar gezin in een vervallen huisje, dat ze huur sinds ze in 2013 haar geboortedorp moest ontvluchten. Tot voor kort werkten haar kinderen als stenensjouwers in een nabijgelegen steenfabriek. Ze verdienden daarmee € 0,60 per dag. Maar de fabriek ligt nu stil en de voedselprijzen zijn enorm gestegen. De huur betalen, voedsel of medicijnen kopen..het lukt Bibi allemaal niet meer. 

Aan de rand van hongersnood

Afghanistan kampt al decennia lang met conflicten en grote problemen als armoede en geweld. Miljoenen Afghanen zijn daardoor hun oorspronkelijke woonplaats ontvlucht en wonen al langere tijd in barre omstandigheden als ontheemden elders in het land. Ze wonen veelal in tenten of zelfgemaakte tijdelijke onderkomens. De armoede onder hen is groot: kinderen bedelen op straat en vrouwen verkopen hun kleren om dekens of medicijnen te kunnen kopen. Afgelopen zomer namen de Taliban de macht over, waarna een periode aanbrak van grote angst en onzekerheid. De economie stortte in en voedselprijzen stegen. Doordat het land daarnaast kampt met de ernstigste droogte in 27 jaar, staat het aan de rand van een hongersnood. 

Voedselpakket om te overleven

Samen met lokale partners biedt Kerk in Actie noodhulp aan mensen als Bibi. Een voedselpakket met meel, rijst, olie, suiker en zout helpt gezinnen te overleven. Gezinnen met kinderen onder de vijf jaar, ontvangen ook energierijke bijvoeding. “Dit helpt ons enorm,” vertelt Bibi. “Het voelt alsof we vanuit een gitzwarte nacht in het daglicht stappen.”

Geef voor noodhulp

Hoe helpt Kerk in Actie?

Samen met lokale partnerorganisaties verstrekt Kerk in Actie  aan 2.000 mensen voedselpakketten, bijvoeding aan de allerkleinsten en extra voeding voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook worden hygiënepakketten met onder meer zeep, luiers en maandverband uitgedeeld en krijgen 1.200 (jonge) vrouwen en meisjes psychosociale hulp. 

Kerk in Actie biedt deze hulp samen met lokale partners, die al jarenlang in deze provincie werkzaam zijn, de situatie goed kennen en hun werk kunnen doen dankzij goede contacten met bijvoorbeeld lokale leiders. Deze organisaties brengen, onder meer samen met deze leiders, in kaart wat de meest kwetsbare gezinnen zijn. Zo komt de voedselhulp vooral terecht bij alleenstaande vrouwen met kinderen, en bij gezinnen zonder inkomen of zonder land om zelf voedsel te kunnen verbouwen.  

Help mee

Noodhulp blijft de komende tijd heel hard nodig. Ook Bibi’s zorgen zijn zeker niet voorbij. “Ik ben bang voor de toekomst. In het hele land is armoede en honger, en dat wordt met de dag erger. Het is een ramp, die steeds groter wordt.”

Geef, zodat we kwetsbare gezinnen in Afghanistan kunnen blijven helpen te overleven: 

Geef voor noodhulp in Afghanistan

Bid mee voor Afghanistan:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)