Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Betrokken, niet onfeilbaar...

Een kort gesprek in een winkel herinnert Wim Beekman aan de belangrijkste les van Maarten Luther.

Voor de opknapbeurt van onze badkamer ga ik twee knelfittingen halen. De ene fitting is de andere niet, en ik kom met een verkeerde fitting thuis. Dus ga ik terug en vraag de eigenaar of zoon Sybren mij kan helpen het goede bakje voor mijn fitting te vinden.

“Ten eerste was het Sybrens jongere broer Hendrik die je geholpen heeft. En ten tweede legt men de spullen geregeld terug in een verkeerd bakje. Ik probeer het op orde te houden, maar je ziet hoeveel bakjes ik heb. Als je nog een middagje tijd hebt …”

Wij kennen elkaar langer dan vandaag. Hij zat nog in de jeugddienstcommissie waarmee ik als beginnend dominee mijn eerste jeugddienst voorbereidde. Ik heb hem getrouwd en zijn drie kinderen gedoopt. Dat schept een band.

“Dan heb ik jullie zoon daarnet met de verkeerde naam aangesproken”, reageer ik. “Geen probleem”, antwoordt hij, “we maken allemaal wel eens een fout, we doen ons best. 'Zo goed als een mens maar mogelijk is.' Zo heb jij dat bij elke doop uitgelegd, toch?”

Bijzonder dat hij dat nog weet. In elk voorbereidingsgesprek op de doop legde ik de doopvragen uit. En één daarvan was: “Beloof je, zo goed als een mens maar mogelijk is, bij je kind te blijven en het voor te gaan op de wegen van de Heer?”

“Je hoeft niet het onmogelijke te beloven voor het aangezicht van de lieve Heer”

Elke doopouder heb ik destijds uitgelegd: “Je hoeft voor het aangezicht van de lieve Heer niet het onmogelijke te beloven. Je bent ook maar een mens. Maar je belooft wel alles te doen wat in je macht ligt als mens. Wij doen ons best, God doet de rest.”

Nu deed ik mijn best zo goed als een dominee maar mogelijk is deze doopouders uit te leggen wat volgens mij voor ouders en kinderen van levensbelang is. Maar besefte ook dat de ouders mijn uitleg een week later zomaar weer vergeten zouden kunnen zijn.

Dat deze doopouder van het eerste uur dertig jaar later nog weet wat ik toen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de mens gezegd heb, is een groot cadeau. Wat van waarde is blijft hangen. Wat voor mij belangrijk is, bleek dat ook voor hem.

Vandaag is het Hervormingsdag. De dag waarop de middeleeuwse monnik Maarten Luther begon uit te leggen dat een mens van genade mag leven. Dat het leven niet volmaakt zal zijn Pijl naar beneden , je eigen leven ook niet. Dat je dingen niet goed doet, en dat je opnieuw mag beginnen.

Kom daar eens om in deze tijd. Waarin we in iedere talkshow en ieder opiniestuk, in elk redactioneel commentaar de vinger leggen bij wat fout gaat en bij wie falen. En van ons zelf verwachten dat wij in alles de perfectie bereiken.

Genade is aanvaarden dat we fouten maken wanneer we met 50% duidelijkheid 100% besluiten nemen. Dat we betrokken blijken te zijn, maar niet onfeilbaar.

Dankbaar leven, een (op)gave?

Bestel nu gratis het boekje #Dankbaar