Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer gratis op Petrus Magazine

"Belangrijk dat we elkaar eerst als mens zien, los van geloof"

Op welke manier zetten christenen over de hele wereld zich in voor hun omgeving? Petrus portretteert in aanloop naar de 11e Assemblee van de Wereldraad van Kerken inspirerende mensen uit binnen- en buitenland. Deze week: Emmanuel Sumani uit Ghana.

Emmanuel Sumani is al 22 jaar voorganger in een presbyteriaanse kerk in een afgelegen dorp in het noorden van Ghana. Daarnaast werkt hij sinds vier jaar voor de Raad van Kerken in Noord-Ghana. Het vredes- en jongerenwerk van deze Ghanese kerken wordt vanuit Nederland ondersteund via Kerk in Actie. 

Basis bouwen

Namens de kerken in Noord-Ghana is Sumani vooral bezig met vredesopbouw. "Ik voer veel gesprekken met christenen en moslims, zodat we elkaar kunnen accepteren ondanks verschillen in geloof. Ik bemiddel bij eventuele conflicten. Dat is allemaal bedoeld om een goede basis te bouwen voor onze gezamenlijke ontwikkeling."

Drama's voorkomen

Ghana is omgeven door landen als Mali, Burkina Faso, Togo en Nigeria, die strijden tegen terroristische aanvallen, meestal op basis van geloof. Voor Sumani is dit de stimulans om zijn werk te doen. "Deze groepen vernielen eigendommen en ontelbare levens gaan verloren. Dat bezeert mijn hart. Het is belangrijk dat we elkaar eerst als mens zien, liefde hebben voor ons land en voor elkaar, los van geloof. Door prioriteit te geven aan vrede en ontwikkeling willen we voorkomen dat dit soort drama's zich ook in ons land gaan voordoen."

Veel wantrouwen

In het noorden van Ghana zijn moslims in de meerderheid. Niet-moslims worden soms gediscrimineerd. "Als christenen hebben we minder kansen op politieke functies of om dorpshoofd te worden, omdat we als ongelovigen worden gezien", vertelt Sumani. "Ik probeer dat te veranderen." Daarnaast kunnen mensen in de afgelegen dorpen van Noord-Ghana soms moeilijk rondkomen. "Vooral voor jongeren is dat frustrerend. Dat kan hen makkelijk vatbaar maken om zich te gaan misdragen. Voor ons als werkers is het ook lastig om al die afgelegen dorpen te bezoeken. Zonder auto of sterke brommer is het haast niet te doen om de mensen te bereiken. In het vredeswerk dat ik doe, kom ik veel wantrouwen tegen. Moslims zijn bang dat we hen uitnodigen om zieltjes te winnen. Het kost me veel energie om dat wantrouwen weg te nemen."

Motivatie om door te gaan

Het geeft Sumani voldoening als mensen beseffen dat ze vrede moeten omarmen. "Als ze bij elkaar gaan zitten om conflicten in hun dorp op te lossen. Als er stevige dorpsstructuren ontstaan met goede (religieuze) leiders. Als mensen de ontwikkeling van hun dorp in eigen hand gaan nemen. Als moslims en christenen samen de ontwikkeling van hun dorp bepleiten bij de lokale overheid. Dat motiveert me om door te gaan mensen hiertoe te motiveren."

Aan christenen in Nederland wil Sumani meegeven dat we hetzelfde geloof in de opgestane Heer delen. "We hebben elkaar nodig in ons geloof en in ons sociale leven om positieve en betekenisvolle verandering teweeg te brengen in de wereld. Zodat er liefdevolle buurten ontstaan en een vreedzame samenleving. God zegene jullie allen."

Assemblee Wereldraad van Kerken

'Christus' liefde brengt de wereld verzoening en eenheid' is het thema van de 11e Assemblee van de Wereldraad van Kerken. Eind augustus komen vertegenwoordigers van kerkgenootschappen over de hele wereld bij elkaar in het Duitse Karlsruhe.

Lees ook:

Christina Peter is de oprichtster en directrice van AWARD Pakistan, een organisatie die zich inzet om de situatie van vrouwen en jongeren te verbeteren.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)