Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde
subline-curl
Abonneer je op Petrus Magazine

Battlestar Galactica: wat er overblijft als de wereld instort

Gertine Blom werd tot haar eigen verrassing gegrepen door de sciencefiction-serie Battlestar Galactica. "Het is een goede serie om te kijken in een jaar waarin veel van wat vanzelfsprekend is, verdwenen lijkt."

Soms kom je op onverwachte plaatsen geloof, hoop en liefde tegen. Petrus vist de pareltjes voor je op! Tips? Mail naar petrus@protestantsekerk.nl.

Ik kan niet precies uitleggen waarom ik het leuk vind om sciencefiction te lezen of te kijken. Maar het heeft in ieder geval iets te maken met de manier waarop in een compleet nieuw universum toch steeds dezelfde grote vragen terugkomen. Als de wereld zoals we die kennen verdwijnt, wat is dan nog echt belangrijk?

Dat is ook de vraag in Battlestar Galactica, een sci-fi-televisieserie van vier seizoenen, uitgezonden tussen 2004 en 2009. Deze zomer zette de BBC de complete serie online en besloot ik het eens te wagen. Tot mijn eigen verbazing blééf ik kijken, aflevering na aflevering. In dit verhaal wordt niet alleen een fascinerende wereld met ruimteschepen en kunstmatige intelligentie neergezet, er speelt ook een overvloed aan puur menselijke thema’s.

Zoals: wat heeft een mens nodig voor een goed leven? Kun je het af in de buik van een ruimteschip, of moet je daarvoor echt op een leefbare aarde zijn? Het antwoord in de serie lijkt duidelijk: mensen verlangen naar lucht en ruimte. Een toekomst opbouwen kan alleen als je grond onder je voeten en een hemel boven je hebt.

Actuele vragen

In deze rumoerige tijden van Amerikaanse presidentsverkiezingen is er nog een andere kwestie waar Battlestar Galactica de vinger op legt. Het is geen toeval dat deze remake uitkwam na 9/11, een tijd waarin de Verenigde Staten en met hen het Westen wankelde op de grondvesten. In 2020, het jaar van pandemie en polarisatie, is deze vraag nog lang geen verleden tijd: hoe sterk is onze democratie eigenlijk?

In de wereld van Galactica besluit de overgebleven mensheid dat de democratie gered moet worden. Er wordt een nieuwe president gevonden die op de oorspronkelijke opvolgingslijst stond. Maar met die eerste stap zijn ze er nog niet. De nieuwe president pleit voor ‘stabiliteit’ en schuift verkiezingen op de lange baan. Gaat stabiliteit boven democratie? 

Bovendien is er nog een ander figuur in het spel: de generaal, die met zijn Battlestar de hele vloot ruimteschepen beschermt. Als de generaal iets niet wil, dan gebeurt het niet. Want zonder militaire bescherming is het restje mensheid verloren. Een wankele basis voor de nieuwe democratie, en een urgente kritiek op de neiging van het hedendaagse Amerika om problemen te benaderen met militaire oplossingen. ‘Law and order’ boven de behoeften van mensen?

En dan zijn er ook nog de Cylons. De robots wiens intelligentie inmiddels die van mensen overstijgt en die ook qua uiterlijk niet van mensen te onderscheiden zijn. Cylons zijn de vijand en de spion. Zij zaaien angst en verdeeldheid. Maar als je per ongeluk op één ervan verliefd wordt, ben je dan meteen een verrader van de mensheid? Hoe ‘anders’ is die vreemde ander eigenlijk?

Niet meer vanzelfsprekend

Battlestar Galactica zit bomvol grote vragen en actuele onderwerpen. Maar wees gerust, daar tussendoor is er ook genoeg tijd voor flitsende ruimtegevechten, liefdesverwikkelingen, religieuze ruzies en wetenschappelijke ontdekkingen. Net het echte leven. 

Het is een goede serie om te kijken in een jaar waarin veel van wat vanzelfsprekend is, verdwenen lijkt. Is wat we nu geloven sterk genoeg om te overleven als de wereld instort? Een vraag die mij in dit jaar meer dan eens heeft bezig gehouden.

De serie Battlestar Galactica is in Nederland te bekijken via Prime Video. Bekijk hier de trailer:

Lees ook:

Elke week het beste van Petrus online

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief