Ananias en Saffira: oprechtheid is bevrijdend

Ds. René de Reuver spreekt in Met hart en ziel over het verhaal van Ananias en Saffira (Handelingen 5). "Het leiden van een dubbelleven verscheurt een mens."

(Scroll naar beneden voor de tekst van de meditatie)

Bekijk hier het lied 'Straks bijeen', gezongen door Anneke van Giersbergen:

Meditatie: Ananias en Saffira

Prachtig, al die verhalen uit het boek Handelingen over mensen rondom Paulus. Het lijken wel plaatjes uit een ideale tijd. Een tijd om naar terug te verlangen.

Wat we in Handelingen lezen is bijna te mooi om waar te zijn: grondbezitters van de eerste christelijke kerk in Jeruzalem verkopen hun land en stellen de opbrengst beschikbaar aan de geloofsgemeenschap. Een soort commune, zou je kunnen zeggen. Het doel is dat niemand gebrek hoeft te lijden. Geweldig! Het Koninkrijk van God lijkt wel te zijn aangebroken.

Lijkt! De werkelijkheid is namelijk weerbarstiger. Niet iedereen kan het opbrengen om z’n land te verkopen en de totaalopbrengst af te dragen aan de geloofsgemeenschap.

Dat zien we bij Ananias en Saffira. Een echtpaar dat niet wil achterblijven bij anderen in de kerk. Ook zij verkopen hun land. En ook zij stellen de opbrengst beschikbaar aan de geloofsgemeenschap. Alleen niet alles. De totaalopbrengst afstaan gaat hen te ver. Een deel houden ze voor zichzelf.

Tot zover gaat er eigenlijk niks mis. Ook een kleinere gift aan de gemeenschap is prachtig. Het gaat niet om de grootte van het bedrag, maar om het hart dat er achter klopt. Maar juist hier gaat het mis bij Ananias en Saffira. Ze doen namelijk voorkomen alsof ze het hele bedrag van de verkoop afdragen...  Ze doen zich beter, vromer voor dan ze zijn. Ze leiden een dubbelleven.

Dat verscheurt een mens: het leiden van een dubbelleven, je anders voordoen dan je bent. Het verscheurt niet alleen jezelf trouwens, maar ook de mensen met wie je omgaat. De gemeenschap. Want het ondermijnt het vertrouwen.

Precies dit gebeurt bij Ananias en Saffira. Zij gaan stuk aan hun dubbelleven.

De prachtige verhalen van mensen rondom Paulus zijn geen ideaalplaatjes waar u en ik aan moeten voldoen. Het zijn verhalen die ons willen inspireren om oprecht te leven. Met elkaar, voor God. Ze willen ons - juist in deze tijd - inspireren om uit te zien naar 'straks weer bijeen', om samen te danken en te zingen, brood te breken, wijn te delen, en elkaar te omhelzen met vrede.

Foto: Marloes Kamer (KRO-NCRV)